avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se imparte mostenirea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se imparte mostenirea?

buna ziua.
vroiam sa stiu si eu cum se imparte mostenire cand exista 1 sot in viata si 3 frati.
ce cota parte ii revine unui frate?
multumesc frumos anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:13, 31 Octombrie 2013
După noul cod, soţia ia jumătate din masa succesorală.

După vechiul cod, ia doar 1/2 :)

În ambele cazuri, cota de 1/2 i se cuvine doar dacă părinţii defunctului nu sunt în viaţă la data decesului soţului despre care vorbim.

Restul de 1/2 se împarte egal între fraţi.


PS Cînd vorbiţi despre fraţi, presupun că vă referiţi la fraţii defunctului, nu la fraţi ca şi copii ai defunctului, pen'că atunci se schimbă treaba.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
themis, utilizator
Daca bunul ce se supune dezbaterii mostenirii este bunul comun al sotilor, in speta al parintilor, masa succesorala este copusa doar din cota de 1/2 ce a apartinut defunctului.
Cealalta cota apartine sotului suprevietuitor. Cota de 1/2 asupra careia se dispune dezbaterea succesiunii se imparte in cotele urmatoare. 1/2 apartine sotului supravietuitor, iar cota ramasa , de 1/2 din jumatate se imparte celor trei copii. Deci copiilor le revine doar cate 1/3 din masa succesorala, sotul supravietuitor dobandind o cota egala cu cei trei frati.
Multumesc pentru rapiditate.
Ma refeream la copii defunctului.
ce am inteles eu de la notar este :
sotia primeste 1/2 in prima faza.
dar apoi mai primeste inca 1/4 din jumatea care ramane. asa se procedeaza?
multumesc frumos!
Înseamnă că în urma defunctului au rămas soţia şi trei descendenţi, nu soţia şi trei fraţi, copiii defunctului nefiind fraţi decît între ei, nu fraţi cu defunctul.

Oooffffffffff, limba asta română... :closedtopic:

Soţia nu primeşte 1/2 în prima fază. În acea fază se stabileşte care este cota ei din bunurile comune, cotă pe care nu o primeşte, ci este a ei. Poate fi 1/2, poate fi mai mică sau mai mare, în funcţie de contribuţia sa la dobîndirea bunurilor comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)