avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pentru neplata unui credit de nevoi ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pentru neplata unui credit de nevoi personale fara garantie

Buna ziua.
Am contractat un credit de nevoi personale fara garantie,pe care,din mai multe motive,nu am reusit sa-l mai achit.
Banca,cum era de asteptat,a demarat procedurile de executare silita si a inaintat dosarul meu spre un executoriu judecatoresc.
In consecinta,dupa ceva timp,am primit o somatie de plata a respectivului credit la care s-a mai adaugat onorariul executorului plus alte cheltuieli.
Mentionez ca in momentul de fata platesc rate la o casa pe care am cumparat-o cu credit ipotecar,la care nu am restante.
In afara de casa,nu am alte proprietati pe numele meu si nici al sotiei(casa,teren,masina).
Intrebare pe care indraznesc sa v-o adresez este urmatoarea:
Ce presupune executarea silita in cazul meu,in cat timp se produce de la instiintarea venita prin posta?
Exista posibilitatea ca executorul sa vina sa-mi ia bunuri din casa sau se reduce totul la a-mi pune poprire pe salariu?
In situatia in care imi va pune poprire pe salariu,care va fi cuantumul acesteia?
Va multumesc anticipat.
Si casa se va executa. Doar ca cel care are ipoteca de rang 1 se va indestula primul. Din salar va va retine 1/3 un creditor, si in cazul in care al doilea nu se indestuleaza si mai ramane si acolo de platit, 1/2. Bunurile din casa care nu sunt obligatorii traiului (gen sisteme audio, calculatoare, televizoare, un pat in plus) se pot executa si ele.
Daca datoria dvs nu depaseste 10 mii lei, executorul va pune doar poprire pe salariu. Daca datoria dvs e mai mare, aveti tot interesul sa va intelegeti cu creditorul pt plata acestui credit.
In caz ca veti primi somatie imobiliara, puteti contesta pe motiv ca banii obtinuti din vanzare se vor duce la creditorul caruia i-ati garantat imprumutul cu casa, iar acest creditor ar fi in aceeasi situatie si dupa vanzarea casei, scopul executarii e ca respectivul creditor sa isi recupereze banii, nu sa ramaneti dvs sub cerul liber si dator la 2 banci.


Sunteti sigura ca daca este sub 10 mii de lei nu il executa? Intreb pentru ca stiu o speta (e drept ca au trecut vreo 3 ani de atunci), cand un client al meu a fost executat pentru datoria la telefonie, si avea, tot asa, credit ipotecar. A fost executat imobilul. Datoria la firma de telefonie era mult sub 10 mii de lei.
Da, si asta de cand a intrat in vigoare noul cod de procedura civila.
art 812 (5) In cazul titlurilor executorii privitoare la creante a caror valoare nu depaseste 10.000 lei, vanzarea bunurilor imobile ale debitorului poate fi facuta numai daca acesta nu are alte bunuri urmaribile sau daca are bunuri urmaribile, dar nu pot fi valorificate. Refuzul nejustificat al debitorului de a furniza executorului judecatoresc informatiile, lamuririle si dovezile necesare, precum si furnizarea cu rea-credinta de informatii incomplete in legatura cu existenta si valoarea unor bunuri mobile ori a unor venituri de natura a fi valorificate in vederea acoperirii integrale a creantei permit declansarea urmaririi silite imobiliare chiar daca valoarea creantei nu depaseste 10.000 lei.
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Calculatorul, televizorul, etc nu se pot executa deoarece ar leza dreptul la informare al debitorului. ;) oricum, nu sunt executate bunurile mobile din casa deoarece este greu sa fie inventariate. In 99% din cazuri debitorul este lasat sa plece cu ele din casa.

Alte discuții în legătură

Caz executare silita - valoare imobil CosminOM CosminOM Buna ziua, Am o intrebare legata de situatie in care ma aflu in prezent. Am avut un credit ipotecar, nu am putut sa il mai platesc (a venit criza, mi-am ... (vezi toată discuția)
Executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor m_ella2005 m_ella2005 Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un imobil al bancii hobbystyle hobbystyle Buna ziua In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil ... (vezi toată discuția)