Cum ne protejeaza statul nostru de "angajatorii"straini de la noi? Mai bine zis de escroci ?
Eu am avut de a face cu un cetatean palestinian care se pretinde a fi doctor si om de afaceri. Inchiriaza 5 cladiri de tip officebuliding - foarte curios - chiar in apropierea celui mai cunoscut palat din capitala in care-si are rersedinta cunoscutul nostru presedinte.
Am urmatoarea problema: In urma unui anunt de recrutare "sofer personal" din partea unei societati,am aplicat CV si documentele cerute(recomandari,etc). In aproximativ 10 minute am si primit un telefon cu rugamintea de a ma prezenta la interviu. Sigur ca nu mica mi-a fost bucuria si m-am prezentat la ora si data indicata. Am fost castigatorul locului de munca din cei 4 prezenti, declarat pe loc in nici 20 de minute. Asta se intampla intr-o zi de vineri. Am intrat in biroul directorului care mi-a comunicat programul de lucru,salariul, faptul ca se va face contract de munca, toate actele in regula si nimic mai mult. La final mi-a comunicat ca trebuie sa ma prezint a doua zi la ora 7 la lucru. Am primit contractul la semnat dupa 5 zile - in acest contract nu era trecut ce ne intelesesem in privinta banilor - adica in loc de 1300 se trecuse 840 ron. Am intrebat pe doamna care mi l-a adus cum sta problema si m-a asigurat ca va fi cum ne-am inteles verbal, eu si directorul. Mari semne de intrebare. Am cerut un exemplar insa a refuzat sa-mi inmaneze unul pe motiv ca trebuie semnat de director si ca-l voi primi ulterior.In toate aceste zile lucrate pana la semnarea contractului mi s-a solicitat sa stau in medie cam 12 ore pe zi la munca - pe semne ca suma in plus trebuia sa deduc ca va surveni numai daca acceptam acele ore in plus fata de un program de 8 ore normal. Mentionez ca nu aveam pauza de masa,nu aveam un grup sanitar, nu aveam voie sa mananc orice fel de manacare(ca sa nu-mi miroasa gura a ceapa sau usturoi sau altele) si pe perioada in care nu aveam curse nu aveam un loc in care sa astept (masina,camera,ghereta,chiosc) trebuia sa stau afara indiferent de vreme. Din discutiile cu ceilalti colegi in aceasta perioada am dedus ca urma sa fiu constrins si la alte munci(de curte sau administrative)cum ar fi carat materiale,mutari mobilier,curatat zapada iarna,maturat curte,etc. Asteptand sa primesc contractul am mai lucrat trei zile dupa care nefacand fata conditiilor de 12 ore zilnic fara drept la hrana si grup sanitar am depus conform Legea 53 notificare cum ca doresc sa renunt la colaborare si sa se incheie CIM. Am primit numai injurii si apelative de toate felurile. Mi s-a reprosat ca de ce nu stau macar 2 saptamani in preaviz (semn ca nu cunosteau legislatia sau chiar vroiau sa ma prosteasca in fata) ca l-am incurcat...etc MI-am vazut frumos de treaba - nu am raspuns la provocari si am motivat ca eu nu respect decat legea. Am plecat si dupa trei zile le-am trimis un e-mail in care am rugat sa mi se comunice data la crare sa ma prezint pentru a ridica documentele ce mi se cuvin si suma de bani aferenta zilelor lucrate. Nu am primit nici pana in data de astazi un raspuns. M-am prezentat la ei personal dupa doua saptamani si nimeni nu vrea sa mai comunice cu mine si mi se refuza orice incercare de a cere ce mise cuvine. Prin intermediari (portareasa si secretara) m-a facut sa inteleg ca nu mai am ce cauta, ca nu mai vad nici un act, nici un ban si ca pot sa ma duc unde vreau. CE POT FACE IN ACEASTA SITUATIE ? Am fost la ANOFM si m-am interesat de stadiul de cotizare. Mi s-a spus ca a fost inregistrat CIM si inchis. Am uitat sa mentionez faptul ca majoritatea angajatilor lucreaza 12 ore zilnic - mai putin contabila si secretara.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
18:47, 5 Noiembrie 2013