avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lncetare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lncetare CIM

Dupa ce am primit o parte din drepturile banesti, am fost chemat de catre angajator sa semnez demisia. Nu am solicitat incetarea contractului de munca. Aveam aceasta intentie, dar cu acordul partilor, pentru ca prin demisie mi s-ar anula dreptul la indemnizatie de somaj.
Am banuiala ca nu voi mai primi nici rest de bani,conform orelor lucrate printre care si multe de noapte.
Mentionez ca nu am reusit sa intru in posesia CIM.
Ce ma sfatuti ? Mi-ar place solutionarea problemei intr-un mod cat mai pasnic.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:48, 27 Martie 2014
Demsia echivaleaza cu pierderea somajului, adevarat. Insa drepturile salariale active, raman valabile indiferent de modalitatea de incetare a contractului de munca. CIM-ul il puteti solicita societatii si/sau ITM-ului. Succes!
@ nedumeritus :

1. Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.


2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

4. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul socia

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

- unei proceduri de mediere
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca nedumeritus nedumeritus Din mai multe motive doresc incetarea contractului de munca pe o perioada determinata de trei luni (program haotic, nu am primit CIM nici dupa mai mult de o ... (vezi toată discuția)
Nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,am lucrat la o firma si nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate,nu am primit nici contract de munca si mi sa dat sa semnez la angajare un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu salariul după demisia de la o firma de distribuție Ede Attila Ede Attila Buna seara cum se procedeaza in acest caz am lucrat intro firma de distributie. Am spus la patron ca bag demisia nu o vut timp de mine nici preavizul nu o grut ... (vezi toată discuția)