avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua, acum cativa ani, la primul meu loc de munca mi-am dat demisia dupa aproximativ 3 luni de zile din cauza ca nu mi se potrivea locul de munca si din cauza sefei care imi vorbea foarte urat . Am stat in preaviz 18 zile, mai aveam 2 zile de stat insa din cauza ca sefa mea a intrecut masura si mi-a vorbit foarte urat m-a jignit, ultimele 2 zile nu m-am prezentat la munca, era primul job eram prea tanara si nu am stiut cum sa reactionez, am primit convocare acasa insa tot nu m-am prezentat, as dori daca se poate sa aflu ce s-a intamplat, cum s-a desfacut contractul de munca, pe motiv disciplinar ? nu stiu cum s-a incheiat situatia...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:24, 3 Decembrie 2015
In mod normal ar trebui sa fi primit decizia de incetare a activitatii. Daca nu ati primit-o, solicitati acest lucru societatii la care ati fost angajata. Contract de munca ati primit?
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
LIVIU NISTEA, utilizator
Puteti solicita adeverinta de vechime direct de la fostul angajator, conform codului Muncii:

“ La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.“


In cazul in care angajatorul nu poate elibera adeverinta de vechime, din diferite motive, fostul salariat poate solicita aceasta adeverinta de la inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea. Se plateste un tarif/document pentru eliberarea adeverintei de vechime de catre ITM, iar Inspectoratul Teritorial de Munca are obligatia de a raspunde solicitarii de eliberare a adeverintei de vechime in termen de 15 zile.

Nu avem un model standard de adeverinta de vechime, insa acest document trebuie sa contina cateva elemente esentiale:
•numarul si data contractului individual de munca pe baza caruia se atesta vechimea;
•functia salariatului;
•mutatiile intervenite pe contractul individual de munca: incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca;
•valoarea salariului de baza, inclusiv sporuri care intra in calculul punctajului mediu anual;
daca salariatul a avut sau nu concediu fara plata si/sau absente nemotivate.
data de incetare a contractului de munca si articolul de incetare al contractului;
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
Alina Tomescu, Consultant resurse umane
Nu am primit decizie de incetare a activitatii, contract de munca am avut, l-am primit. Deci ar trebui sa solicit departamentului de resurse umane o adeverinta care sa ateste faptul ca am fost angajata acelei societati ? Si acolo se va specifica si motivul incetarii contractului, nu ?
Trebuie sa solicitati o adeverinta de vechime.
In mod obligatoriu decizia de incetarea contractului de munca trebuie sa cuprinda sub sanctiunea nulitatii absolute, temeiul de fapt si de drept si termenul in care poate fi contestata si instanta judecatoreasca la care se contesta[art.62(3) Codul Muncii.]

Alte discuții în legătură

Actele la incetarea ctr de munca Crisxtn Crisxtn buna ziua ce acete trebuie sa iti dea angajatorul la expirarea contractului de munca? multumesc (vezi toată discuția)
Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)
Model cerere chemare in judecata angajator maria dinca maria dinca Buna seara. As dori sa aflu un model de chemare in judecata a angajatorului pentru refuzul de a elibera actele de incetare a CM(decizia,nota de lichidare si ... (vezi toată discuția)