avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Firma la care lucrezi iti poate cere sa iesi la pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Firma la care lucrezi iti poate cere sa iesi la pensie inainte de a implini varsta de pensionare?

Buna seara,

Incep prin a-mi exprima speranta ca acesta e locul unde ar trebui sa postez urmatoarea nelamurire.
As vrea sa stiu daca firma la care lucrezi iti poate cere sa iesi la pensie inainte de a implini varsta de pensionare. Cazul este in felul urmator: mama mea implineste anul viitor in iulie 60 de ani, si deja in cadrul spitalului unde lucreaza se vehiculeaza ca va fi scoasa la pensie. Ceea ce vreau sa stiu este daca e posibil acest lucru, mentionez de asemenea ca desi nu are varsta de pensionare are suficienti ani de vechime pentru a putea iesi la pensie? Daca se poate impiedica cumva acest lucru as vrea sa stiu ce pasi are de urmat, iar daca nu ce drepturi are din momentul in care i se trimite dosarul si pana ii vine decizia de pensie.
In speranta ca voi primi niste lamuriri va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:36, 2 Noiembrie 2013
Cererea de pensionare şi actele se depun la casa de pensii numai de către beneficiarul acestui drept. Angajatorii nu pot depune dosare la casa de pensii, legea nu le permite.

În mod evident, mama dvs. nu poate fi constrânsă de către angajator să completeze, să semneze şi să depună cererea privind acordarea pensiei. Problema este alta. Mama este născută în iulie 1954 şi îndeplineşte în mai 2014 condiţiile pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Deci nu e vorba, din păcate, de o pensionare "înainte de a împlini vârsta de pensionare", aşa cum credeţi dvs. Contractul individual de muncă al mamei va înceta de drept în mai 2014 chiar dacă nu depune cererea privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă la casa de pensii. Acestea sunt dispoziţiile Codului muncii.
Va multumesc mult de raspuns. Eu stiam ca varsta de pensionare e de 62 de ani de aici si confuzia ca e inainte de termen. As mai vrea sa stiu un lucru: daca contractul de munca se incheie in mai 2014 ea mai poate lucra pana la momentul cand ii vine decizia de pensie sau decizia se emite imediat cu incheirea contractului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
oanamariahila, utilizator
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. - In luna mai 2014 mama dvs. indeplineste varsta standard de pensionare de 59 de ani si 10 luni.
- Conform prevederilor Codului muncii angajatorul este obligat sa-i inceteze contractul individual de munca (CIM) incepand cu ziua in care implineste 59 de ani si 10 luni.
- Incepand cu acea data mama dvs. trebuie sa depuna la Casa de pensii cererea de pensionare pentru limita de varsta impreuna cu celelalte acte necesare.

3. - Fiind vorba de pensie pentru limita de varsta aceasta poate fi cumulata cu orice alt venit.
- Adica daca angajatorul doreste si are posibilitatea ii poate incheia un alt CIM cu aceeasi data cu care a incetat CIM existent.
- Sau poate incheia un CIM cu orice alt angajator.

4. Incepand cu data cand implineste varsta standard de pensionare mama dvs. nu mai poate lucra la acel angajator decat daca ii incheie un alt CIM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare de drept popoacaflorica popoacaflorica Buna ziua, lucrez la un liceu.Pe data de 02/07/2016 ma pensionez de drept.As dori sa stiu daca pot sa cumulez pensia cu salariu la ceasta unitate si in ce ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta popesculili2003 popesculili2003 Buna ziua! Am nevoie de un raspuns la urmatoarea situatie: salariata a implinit varsta de pensionare ( 10.01.1954) , si stagiul de cotizare este de 25 de ... (vezi toată discuția)
Pensionare elyt2004 elyt2004 o persoana nascuta in iulie 1953,este obligata sa se pensioneze in ianuarie 2013?Unitatea poate sa-i desfaca,contractul de munca,fara a fi depusa cererea de ... (vezi toată discuția)