avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare de drept
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare de drept

Buna ziua, lucrez la un liceu.Pe data de 02/07/2016 ma pensionez de drept.As dori sa stiu daca pot sa cumulez pensia cu salariu la ceasta unitate si in ce conditii.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirela2000 , utilizator 14:33, 23 Noiembrie 2017
1. - Toate pensionarile se fac "de drept", adica conform prevederilor legale.

2. - Banuiesc ca dvs. vreti sa spuneti ca va pensionati pentru limita de varsta.
- In aceasta situatie angajatorul este obligat de Codul muncii sa va inceteze de drept contractul individual de munca (CIM) existent, la data indeplinirii varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare.
- Dupa aceea va poate incheia un alt CIM, cu aceeasi data, deoarece pensia pentru limita de varsta se poate cumula cu orice alt venit salarial.

3. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.




Daca va incadrati in prevederile O.U.G.49/2014 va puteti pensiona:
-Limita de varsta
-Pensie anticipata
-Pensie anticipata partiala

incepand cu 01/09/2016


O.U.G.49/2014 care modifica legea 1/2011

86. La articolul 284, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, varsta standard redusa cu cel mult 5 ani."

87. La articolului 284, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul personalului didactic care se pensioneaza in conditiile alin. (2), contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de admitere a cererii de pensionare."


1. - User-ul nu precizeaza daca este sau nu cadru didactic.
- Spune "lucrez la un liceu".

2. Daca nu a precizat eu am considerat ca nu este cadru didactic (altfel nu vad de ce nu ar fi spus asta?).
Buna ziua,
Avem o angajata care a indeplinit varsta de pensionare in iunie 2011. Nu stiu daca la acel moment avea si stagiul minim de cotizare si daca angajatorul respectiv i-a incetat contractul de drept. Ea este angajata la noi cu contract individual de munca din anul 2015. In iulie 2017 i-a venit decizia de pensionare pentru limita de varsta pe care apare:
Drepturile au fost stabilite incepand cu 23.05.2017
-varsta la data pensionarii 64 ani si 10 luni
-varsta standard de pensionare 59 ani si 1 luna
Stagiul complet de cotizare este 28 ani si 2 luni.
Decizia a adus-o acum. Ce trebuie sa fac? incetez contractul de drept si ii fac altul (deoarece ea vrea sa lucreze in continuare)?
In mod normal, cand un angajat indeplineste varsta de pensionare si conditiile de cotizare, ii incetez de drept, fara a astepta decizia de pensionare. Eventual il reangajez daca doreste.
Ma tem ca poate fostul angajator i-a incetat deja o data contractul de drept. Iar eu acum ar trebui sa fac acelasi lucru. Nu prea are logica sa aiba 2 incetari de drept pt limita de varsta.
Astept un sfat, multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie pensionare cadru didactic prares prares Buna ziua . Petru cadrele didactice care se pensioneaza pentru limita de varsta la 31 08.2016 deciziile de incetarea ContractuluiIndividual de Munca se ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)
Pensie toadermaria toadermaria BUNA SEARA!SUNT INVATATOARE.IN IAN.2014 IMPLINESC 60 DE ANI. VREAU SA LUCREZ INCA 3 ANI .CUM PROCEDRZ? MULTUMESC! (vezi toată discuția)