avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

BUNA SEARA!SUNT INVATATOARE.IN IAN.2014 IMPLINESC 60 DE ANI. VREAU SA LUCREZ INCA 3 ANI .CUM PROCEDRZ? MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 23:54, 7 Decembrie 2013
1. Dvs. indeplineati conditiile pentru pensie pentru limita de varsta din septembrie 2013 cand ati implinit varsta standard de pensionare de 59 de ani si 8 luni.

2 Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

3. - Asadar angajatorul dvs. trebuia sa va inceteze contractul individual de munca in septembrie 2013 si, cu aceeasi data, sa va faca un alt contract.
- Aceasta se poate face si acum.
- Dvs. ati pierdut financiar in aceasta situatie deoarece puteati cumula pensia pentru limita de varsta cu orice alt venit din salariu sau din alta sursa.
ATENTIE!
fiind cadru didactic, nu puteti cumula pensia cu salariu, doar daca veti fi platita cu ora.
Legea educatiei nationale 1/2011
Art. 284
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.
Aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul. Art. 284 a fost declarat neconstitutional luna trecuta.
Pentru a beneficia de continuarea activitatii dupa pensionare, aveti nevoie de acordul CA al unitatii de invatamant.
Depuneti cerere la scoala si, in masura in care scoala nu are probleme cu incadrarile, veti primi acordul CA. In caz contrar puteti solicita ISJ ore, in masura in care exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare invatamant marin83 marin83 profesorii se pot pensionare cu 3 ani inaintea varstei standard? (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariul oanajinga oanajinga Buna ziua! Sunt profesor pensioner si am contract de munca cu durata de 1 an, cu scoala prin care sunt platita cu ora, As dori acum sa beneficiez de salariu, ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu in invatamant rusnicu rusnicu Rogu-va ajutati-ma sa gasesc raspuns la intrebarea : se poate cumula pensia cu salariul in invatamant ? Sau, dintre toate categoriile, doar cadrele didactice ... (vezi toată discuția)