avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie cu salariul
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie cu salariul

Buna ziua! Sunt profesor pensioner si am contract de munca cu durata de 1 an, cu scoala prin care sunt platita cu ora, As dori acum sa beneficiez de salariu, si drepturile ce decurg din el, si sa il pot cumuli cu pensia, insa directorul scolii mi-a spus ca nu se poate. Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:45, 6 Februarie 2015
1. Pensia pentru limita de varsta se poate cumula cu orice alt venit indiferent de sursa.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...
Din plata cu ora castig mai putin decat daca as fi platita cu salariu de incadrare. Scoala refuza sa modifice contractual in acest sens. Ce pot sa fac?
Legea 1/2011 modificata prin O.U.G.117/2013:

(7)Reîncadrarea în funcţia de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare se face anual, cu menţinerea drepturilor şi obligaţiilor care decurg din desfăşurarea activităţii didactice avute anterior pensionării, cu acordul consiliului de administraţie, potrivit metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia suspendării pensiei pe durata reîncadrării.
Raspunsul dvs. nu ma ajuta deloc....
LEGEA NR.1/2011

Art. 284
(1)Personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile prevăzute de legislaţia de asigurări sociale şi pensii care reglementează sistemul public de pensii.
(2)Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul de stat se pensionează la data împlinirii vârstei legale de pensionare.


(3)Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar.
(4)Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare.




(6)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazul în care în unităţile de învăţământ normele/posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care dovedeşte competenţă profesională deosebită, poate fi menţinut, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.

(7)Reîncadrarea în funcţia de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare se face anual, cu menţinerea drepturilor şi obligaţiilor care decurg din desfăşurarea activităţii didactice avute anterior pensionării, cu acordul consiliului de administraţie, potrivit metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia suspendării pensiei pe durata reîncadrării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, doresc sa stiu urmatoarele: - daca un cadru didactic ... mimozita13 mimozita13 Plata cu ora dupa pensionare in timpul anului scolar Daca un cadru didactic care si-a depus cerere de pensionare pentru limita de varsta in timpul anului ... (vezi toată discuția)
Pensionare profesori niculeon niculeon Există o ordonanță de urgență prin care profesorii pot fi pensionați cu 3 ani mai devreme? Dacă da, care este aceasta? (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu in invatamant rusnicu rusnicu Rogu-va ajutati-ma sa gasesc raspuns la intrebarea : se poate cumula pensia cu salariul in invatamant ? Sau, dintre toate categoriile, doar cadrele didactice ... (vezi toată discuția)