avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie - salariu in invatamant
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie - salariu in invatamant

Rogu-va ajutati-ma sa gasesc raspuns la intrebarea : se poate cumula pensia cu salariul in invatamant ? Sau, dintre toate categoriile, doar cadrele didactice sunt pe dinafara! Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: rusnicu , utilizator 18:47, 25 Noiembrie 2014
Numai pensia de limita de varsta se poate cumula cu salariul.
rusnicu a scris:
Multumiri pentru raspunsul dat ! Dar, nedumerirea persista, chiar daca a fost abrogata si Legea 329/2009, daca Legea pensiilor permite cumulul -in cazul pensionarii pentru limita de varsta ! Nu gasesc nicaieri o mentiune clara asupra eliminarii interdictiei prevazuta de Legea 1/2011, mentinuta si in metodologia miscarii personalului didactic pentru anul scolar 2014-15. Mai mult, la demersurile facute la diferite niveluri am primit tot felul de raspunsuri insa niciunul care sa ma lamureasca. Da, sunt pensionat pentru limita de varsta si beneficiez de continuitate pe post - dar nu si beneficiar de pensie! In speranta unui raspuns lamuritor, va multumesc!

Legea n.1/2011:
Art. 284
(1)Personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile prevăzute de legislaţia de asigurări sociale şi pensii care reglementează sistemul public de pensii.
(2)Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul de stat se pensionează la data împlinirii vârstei legale de pensionare.
(3)Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar.
(4)Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare.
(5)Personalul didactic pensionat din învăţământ beneficiază de asistenţă medicală şi de acces la casele de odihnă şi la bazele de tratament ale cadrelor didactice.
.....


Legea 263/2010 reprezinta dreptul comun in ceea ce priveste pensiile, iar Legea nr.1/2011 are caracterul unei norme speciale, sens in care, Legea nr.1/2011 are prioritate in fate Legii nr.263/2010.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc si pentru acest raspuns. Din pacate, il stiam de mult. Stiam si faptul ca CCR a declarat art 284(7) ca fiind neconstitutional - oct. 2013. Stiam si de prevederea Metodologiei miscarii per. did pt 2014-15, care mentine interdictia, etc. Dar in recentele norme de aplicare a OMEN4871/5.11.2014, in "NOTA" la pct 14 scrie: "pers. did. .....care cumuleaza pensia cu salariu beneficiaza de subventie"
Mai mult, primesc din partea Dvs. ba un raspuns favorabil intrebarii, ba citate din lege !
Intrebarea persista, subiectul ramane in discutie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)
Pensionare invatamant marin83 marin83 profesorii se pot pensionare cu 3 ani inaintea varstei standard? (vezi toată discuția)
Profesor sau pensionar? mirusaby mirusaby Ce lege le da dreptul profesorilor ca dupa iesirea la pensie sa mai ramana sa profeseze ? Si cat timp le da voie? (Stiu un profesor care deja este la al ... (vezi toată discuția)