avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Profesor sau pensionar?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Profesor sau pensionar?

Ce lege le da dreptul profesorilor ca dupa iesirea la pensie sa mai ramana sa profeseze ?
Si cat timp le da voie?
(Stiu un profesor care deja este la al III-lea an de prelungire ...???!!!)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 4 Aprilie 2011
Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.18, din 10 ianuarie 2011, prevede :

Art. 284. (1) Personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile prevăzute de legislaţia de asigurări sociale şi pensiicare reglementează sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi decontrol din învăţământul de stat se pensionează la data împlinirii vârstei legale de pensionare. După data împlinirii vârstei legale de pensionare, se interzice îndeplinirea oricărei funcţii de conducere, de îndrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare.
(5) Personalul didactic pensionat din învăţământ beneficiază de asistenţă medicală şi de acces la casele de odihnă şi la bazele de tratament ale cadrelor didactice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare invatamant marin83 marin83 profesorii se pot pensionare cu 3 ani inaintea varstei standard? (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta elena bita elena bita sunt nascut in 25.01 1947 am lucrat 45 ani din care 38 ca profesor gr1 cind pot depune acte le pentru pensionare limita de vrista va multumesc ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)