avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare invatamant
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare invatamant

profesorii se pot pensionare cu 3 ani inaintea varstei standard?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:52, 15 Septembrie 2014
Nu mai exista o asemenea prevedere legala care sa permita pensionarea cadrelor didactice cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.
Prevederile legii educatiei nationale si modificarile aduse in ceea ce priveste pensionarea.

Legea nr.1/2011

Art. 284
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.


O.U.G.49/2014

86. La articolul 284, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, varsta standard redusa cu cel mult 5 ani."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata cadru didactic ContSters124954 ContSters124954 Buna ziua, stiu ca in decursul ultimilor ani legea pensiilor s-a schimbat de mai multe ori, eu nu reusesc sa gasesc o varianta finala, de aceea va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensionare profesori niculeon niculeon Există o ordonanță de urgență prin care profesorii pot fi pensionați cu 3 ani mai devreme? Dacă da, care este aceasta? (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)