Nu stiu din ce localitate sunteti, dar in Bucuresti, de exemplu, exista o HCGMB, nr.41/2002 prin care se reglementeaza acest aspect.
Va dau fragmentul din aceste norme pentru orientare:
Art.5. Adunarea Generala va stabili un cuantum pentru plata partilor comune referitor la consumul de apa rece, apa calda menajera si caldura. Cuantumul de plata aferent partilor comune, care revine detinatorilor de apartamente contorizate individual, nu va depasi 10% (zece la suta) din consumul total inregistrat de contoarele instalate in apartamente. In cazul in care absolut toate apartamentele sunt contorizate, cuantumul pentru partile comune va fi stabilit pe baza diferenta intre consumul inregistrat de contoarele general sau pasante de la imobile sau scari si suma consumurilor inregistrate la fiecare apartament.
Situatia in care va gasiti dv. este cea subliniata din care reiese ca restul de dupa acel 10% impartit contorizatilor se imparte celor necontorizati in sistem pausal - consum / persoana.
Dar aceasta este o norma care functioneaza in Bucuresti sau....ar trebui sa functioneze.
Sigur, nu este normal ca cei necontorizati sa suporte toata diferenta intre consumurile declarate si factura pentru ca daca ar fi toti contorizati, s-ar constata ca aceste diferente persista si cei contorizati ar trebui sa suporte o cota din aceste diferente.
Oricum, orice om cu mintea la el, mai ales daca este si factor de decizie in acea asociatie, nu poate sa puna in contul necontorizatilor un asemenea consum. Este exagerat din cale-afara.
Chestiunea cu 5mc / persoana este o poveste.
Proprietarii care nu sunt contorizati ar face bine sa-si monteze apometre, ca oricum ies mai ieftin decat daca ar sta sa suporte lunar plata unui asemenea consum.