avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul cota apa rece necontorizat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul cota apa rece necontorizat

Buna ziua.
Am urmatoarea problema:
Mama mea locuieste intr-un bloc contorizat de catre Apa Nova. Din cele 16 apartamente, doua nu sunt contorizate.
Comitetul asociatiei a hotarat ca apartamentele contorizate sa plateasca in conformitate cu citirile apometrelor, iar cele doua apartamente necontorizate sa plateasca restul consumului de apa. Astfel s-a ajuns ca cele doua apartamente sa plateasca 44 mc apa/3persoane.
Cat de corecta este aceasta hotarare?
Nu trebuia sa plateasca 5mc/persoana (pausal) iar restul consumului sa se distribuie pe numarul total de locatari?
Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
BodoC, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:16, 4 Noiembrie 2013
Nu stiu din ce localitate sunteti, dar in Bucuresti, de exemplu, exista o HCGMB, nr.41/2002 prin care se reglementeaza acest aspect.
Va dau fragmentul din aceste norme pentru orientare:
Art.5. Adunarea Generala va stabili un cuantum pentru plata partilor comune referitor la consumul de apa rece, apa calda menajera si caldura. Cuantumul de plata aferent partilor comune, care revine detinatorilor de apartamente contorizate individual, nu va depasi 10% (zece la suta) din consumul total inregistrat de contoarele instalate in apartamente. In cazul in care absolut toate apartamentele sunt contorizate, cuantumul pentru partile comune va fi stabilit pe baza diferenta intre consumul inregistrat de contoarele general sau pasante de la imobile sau scari si suma consumurilor inregistrate la fiecare apartament.


Situatia in care va gasiti dv. este cea subliniata din care reiese ca restul de dupa acel 10% impartit contorizatilor se imparte celor necontorizati in sistem pausal - consum / persoana.

Dar aceasta este o norma care functioneaza in Bucuresti sau....ar trebui sa functioneze.

Sigur, nu este normal ca cei necontorizati sa suporte toata diferenta intre consumurile declarate si factura pentru ca daca ar fi toti contorizati, s-ar constata ca aceste diferente persista si cei contorizati ar trebui sa suporte o cota din aceste diferente.

Oricum, orice om cu mintea la el, mai ales daca este si factor de decizie in acea asociatie, nu poate sa puna in contul necontorizatilor un asemenea consum. Este exagerat din cale-afara.

Chestiunea cu 5mc / persoana este o poveste.
Proprietarii care nu sunt contorizati ar face bine sa-si monteze apometre, ca oricum ies mai ieftin decat daca ar sta sa suporte lunar plata unui asemenea consum.
@BodoC pentru a afla daca hotararea comitetului asociatiei este corecta trebie sa actionati in instanta.
Acum, nu stim daca cele 2 ap s-au opus actiunii de contorizare individuala sau nu, care este obligatorie, dar va pot spune ca in unele asociatii functie de atitudinea celor necontorizati, ap cu probleme au fost ajutate sa-si monteze aparatele si prin economizarea consumurilor au reusit sa-si achite instalarea si sa dispara problemele.
Chestiunea cu 5mc / persoana era valabila doar in cazul blocurilor care nu au bransament, camin de apa rece.
Cat priveste HCGMB nr. 41/2002 aceasta nu mai are aplicabilitate, deoarece reglementarile legale pentru care a fost emisa au fost abrogate.


Daca sunteti amabil. ne puteti spune cu ce act au fost abrogate?
Nu de alta, dar sa nu mai dam informatii false.

Deocamdata aceasta Hotarare este pe site-ul RADET la capitolul "Legislatie".
In 2008 a fost abrogata Legea 199/2000 pentru care, conform cu art.1 din anexa 1 a acelui regulament din HCGMB nr. 41/2002 a aparut aceasta.
Deci 41 era valabil cat a fost valabil 199.
Cat priveste RADET-ul, mai greseste si el, de exemplu in site-ul lor apare confuzia dintre debransare cu deconectare in cazul avizelor de separare a unui apartament din bloc, dar sa speram ca v-a reglementa aceasta problema in urma discutiilor cu dansii, asa cum aceasta confuzie a fost insusita si ulterior remediata si de unii utilizatori ai forumului.
Legea 199/2000 fiind abrogata prin Ordonanta 22/2008.
Mda, numai ca in HCGMB se spune si ca:
[....]
In temeiul art.38 alin.(2) pct.”i”, art.46 alin (1) din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala,

CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI

HOTARASTE :

Art.1- Se aproba contorizarea consumurilor de apa rece, apa calda menajera si caldura la fiecare apartament din cadrul asociatiilor de locatari/ propietari din municipiul Bucuresti.
Art.2- Se aproba Regulamentul privind contorizarea consumurilor de apa rece, apa calda menajera si caldura la apartamentele din cadrul asociatiilor de locatari/ propietari din municipiul Bucuresti, prezentat in Anexa 1, care face parte integranta din prezenta hotarare.

Legea 215/2001 nu a fost abrogata, nu?

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)