avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Boala profesionala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Boala profesionala

Am fost diacnosticat cu boala profesionala la Timisoara, ca avand hernie de disc si mi s-a emis procesul verbal de constatare, acesta fiind confirmata ca fiind boala profesionala, cu toate acestea medicul de medicina muncii refuza sa vina sa cerceteze cazul si sa-mi atribuie BP2 (confirmare boala profesionala).
Intrebare:
1. Ce pot face ca sa intru in posesia BP2?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:50, 2 Noiembrie 2013
Conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006, boala profesionala se declara astfel:
-art. 34 al.(1) Declararea bolilor profesionale este obligatorie şi se face de către medicii din cadrul autorităţilor de sănătate publică teritoriale şi a municipiului Bucureşti.
al.(2) Cercetarea cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, în vederea confirmării sau infirmării lor, precum şi stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri, se fac de către specialiştii autorităţilor de sănătate publică teritoriale, în colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de muncă.
al.(3) Declararea bolilor profesionale se face pe baza procesului-verbal de cercetare.
al.(4) Bolile profesionale nou-declarate se raportează lunar de către autoritatea de sănătate publică teritorială şi a municipiului Bucureşti, la Centrul naţional de coordonare metodologică şi informare privind bolile profesionale din cadrul Institutului de sănătate publică Bucureşti la Centrul de calcul şi statistică sanitară Bucureşti, precum şi la structurile teritoriale ale asigurătorului stabilit conform legii.
al.(5) Intoxicaţia acută profesională se declară, se cercetează şi se înregistrează atât ca boală profesională, cât şi ca accident de muncă.
In cazul dvs. probabil ca in urma prezentarii dvs. la un spital din Timisoara, doctorul specialist v-a sugerat ca hernia de disc de care suferiti este cauza unei BP.
Declararea ca BP este de competenta medicului specialist de medicina muncii. Probabil ca PV de cercetare de care amintiti, in care se declara BP de catre medicul din Timisoara este cu totul altceva.
Va sugerez sa cititi (gasiti pe internet) Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.149 - 174 pentru a vedea daca au fost respectate intocmai prevederile din acestea.
Medicul din spital (probabil), din Timisoara, putea eventual sa completeze un formular BP 1 (art.149 - 150) cu care sa va trimita la medicul specialist de medicina muncii sau la o clinica specializata in boli profesionale.
Daca au fost respectate toate prevederile legale si medicul de medicina muncii refuza sa elibereze formularul BP2 sesizati Directia judeteana de sanatate publica, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, anexand in copie documentele pe care le detineti si va sustin punctul de vedere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala popradu22 popradu22 Buna ziua am fost depistat cu boala profesional hernie de disc si după câte am înțeles la casa de pensi la noi la Perosani zice ca nu se dau indemnizați ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala profesionala ContSters162100 ContSters162100 Buna, as dori cateva informatii in legatura cu pensionarea pe caz de boala/profesionala. Mama mea este in campul muncii de 29 de ani legal (are 49 de ani). ... (vezi toată discuția)
Fisa fiam ContSters493469 ContSters493469 Am beneficiat de 273 de zile se concediu medical.La revenirea din concediu,trebuia completata de catre angajator, fisa FIAM? (vezi toată discuția)