avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pe caz de boala profesionala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pe caz de boala profesionala

Buna, as dori cateva informatii in legatura cu pensionarea pe caz de boala/profesionala. Mama mea este in campul muncii de 29 de ani legal (are 49 de ani). Anul acesta, in urma durerilor (prezentare la unitatea de urgenta a spitalului), si a investigatiilor anuale mai complexe la locul de munca, s-a descoperit: coxatroza bilaterala, spondiloza cervicala, hernie de disc lombara, scolioza dextroconava a coloanei lombare L2-L3 si L5, si multiple hernii intrasomatice diseminate. Inainte a mai fost diagnosticata cu nodul mamar, si tensiune. A urmat diverse tratamente de recuperare, exercitii cat si medicamente si unguente, fara nici un rezultat. Operatia fiind foarte costisitoare, medicul nu garanta reabilitarea coloanei sau ameliorarea durerilor. Tot asa, dansul nu recomanda operatia din cauza gradului de risc foarte ridicat in a ramane paralizata (coloana este afectata si la miscarile de aplecare). La intrebarea medicilor din comisie, se pare ca ea nu se incadreaza la pensia de boala. Desi muncind continuu intr-un domeniu in care se cere efortul fizic, acest fapt o va rapune la urma in stadiul de invaliditate. Va rog sa ma indrumati daca se poate, pe aceste criterii, avand acte,internari, si tratamente, se poate incadra intr-o boala profesionala sau pensie? Si la cine va trebui sa ne adresam?
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
ContSters162100, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters162100 , utilizator 20:22, 14 Aprilie 2014
Poate fi declarat si inregistrat ca boala profesionala, evenimentul produs, care indeplineste prevederile din Legea ssm nr. 319/ 2006,
-art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
h) boală profesională - afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncă,
precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă;
Pentru ca evenimentul produs sa poata fi inregistrat ca boala profesionala, trebuie cercetat si declarat ca atare, respectiv inregistrat de firma unde este angajat salariatul respectiv.
-art.34 (1) Declararea bolilor profesionale este obligatorie şi se face de către medicii din cadrul autorităţilor de sănătate publică teritoriale şi a municipiului Bucureşti.
(2) Cercetarea cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, în vederea confirmării sau infirmării lor, precum şi stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri, se fac de către
specialiştii autorităţilor de sănătate publică teritoriale, în colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de muncă.
(3) Declararea bolilor profesionale se face pe baza procesului-verbal de cercetare.
(4) Bolile profesionale nou-declarate se raportează lunar de către autoritatea de sănătate publică teritorială şi a municipiului Bucureşti, la Centrul naţional de coordonare metodologică şi informare privind bolile profesionale din cadrul Institutului de sănătate publică Bucureşti la Centrul de calcul şi statistică sanitară Bucureşti, precum şi la structurile teritoriale ale asigurătorului stabilit conform legii.
(5) Intoxicaţia acută profesională se declară, se cercetează şi se înregistrează atât ca boală profesională, cât şi ca accident de muncă.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, detaliaza prevederile referitoare la boala profesionala, in:
-Cap. VI Comunicarea si cercetarea evenimentelor, inregistrarea si evidenta accidentelor de munca si a incidentelor periculoase, semnalarea, cercetarea, declararea si raportarea bolilor profesionale, art.149-177.
Verificati daca afectiunile mamei dvs. se incadreaza in prevederile din
-art.170 Lista bolilor profesionale ale caror declarare, cercetare si evidenta sunt obligatorii este prevazuta in anexa nr. 22.
Daca afectiunile se incadreaza in anexa 22, atunci ar trebui ca absenteismul de la serviciu, al mamei dvs. sa fie raportat conform prevederilor din
-art.171 Structurile de medicina muncii din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor raporta, cu o periodicitate anuala, Centrului national de monitorizare a riscurilor situatia absenteismului medical ca urmare a bolilor profesionale in anul respectiv.
Daca afectiunile de care sufera mama dvs. se datoreaza unor intoxicatii acute, atunci evenimentul produs trebuia cercetat ca AM si BP respectand prevederile din
-art.172 Intoxicatia acuta profesionala se declara, se cerceteaza si se inregistreaza atat ca boala profesionala, cat si ca accident de munca.
Verificati si daca afectiunile suferite de mama dvs., inregistrate in dosarul medical al saalriatului, aflat la medicul specailist de medicina muncii se incadreaza in prevederile din
-art.173 Lista bolilor legate de profesiune este prezentata in anexa nr. 23.
In cadrul controlului medical periodic efectuat salariatilor, medicul specialsit de medicina muncii intocmeste rapoarte catre angajator, in care analizeaza afectiunile intalnite si stabileste impreuna cu angajatorul masurile care se impun a fi luate, respectand prevederile din
-art.174 Bolile legate de profesiune nu se declara. Acestea se dispensarizeaza medical si se comunica angajatorilor sub forma rapoartelor medicale nenominalizate privind sanatatea lucratorilor, in vederea luarii masurilor tehnico-organizatorice de normalizare a conditiilor de munca.
Intocmirea raportului de catre medicul specialist de medicina muncii, pentru angajator, in urma efectuarii examenului medical periodic este reglementat prin HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art.29 al.(2) Serviciul de medicina muncii care asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor va intocmi si va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde in principal concluziile evaluarii starii de sanatate a lucratorilor, precum si recomandari medicale privind promovarea sanatatii la locul de munca.
Luati legatura cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si mama dvs. sa solicite in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa prezinte starea de sanatate a mamei dvs.
Raspunsul primit de mama dvs. este documentul cu care se va prezenta in fata comisiei medicale judetene, in vederea obtinerii, dupa caz, a pensiei de boala.
Multumesc mult pentru raspuns. Voi cerceta legea mai amanuntit. Sper sa fie bine, multumesc mult inca odata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala CristinaStoican CristinaStoican Am fost diacnosticat cu boala profesionala la Timisoara, ca avand hernie de disc si mi s-a emis procesul verbal de constatare, acesta fiind confirmata ca fiind ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala popradu22 popradu22 Buna ziua am fost depistat cu boala profesional hernie de disc si după câte am înțeles la casa de pensi la noi la Perosani zice ca nu se dau indemnizați ... (vezi toată discuția)
Catalogare boala profesionala BANGHEORGHE BANGHEORGHE in cazul unei herni de disccare va trebui operata cum este socotita aceasta bola la soferi de camioane (vezi toată discuția)