avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dovada proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dovada proprietatii

am si eu o intrebare?
In anul 1965 Sfatul Popular al unei localitati a luat in administrare o suprafata de teren in baza unui proces verbal de predare primire in administrare. Consiliul Local poate face cerere de retrocedare in nume propriu pentru respectiva suprafata de teren(adica sa faca parte din proprietate privata a localitatii respective), si care ar fi prevederile legale.
Asa cum in acele zile Sfatul Popular era o institutie publica, tot asa, Consiliul Local in zilele noastre, este o autoritate publica.Conteaza foarte mult de la cine a fost luat terenul in cauza...;)
Intrebarea mea ar fi exact titlul articolului: dovada proprietatii? E prima conditie ca sa se poata cere retrocedarea. Din cate inteleg a fost in administrarea institutiei respective. Asta, evident, nu inseamna proprietate.
este adevarat domnul/doamna notar, ceea ce spuneti. Felicitari pentru prezizari si pentru raspuns. Pamantul este donat de catre oamneni din comuna primariei. Cand a fost donat era o pasune(un izlaz)ulterior el a fost impadurit cu scopul de a se da oamneilor care au donat pamantul lemne. Intrebarea esre Pot cere pamantul ca si un bun propriu al comunei sau ca si un bun public?
Daca ne referim la Legea 10/2001
Art. 3. - (1) Sunt îndreptăţite, în înţelesul prezentei legi, la măsuri reparatorii constând în restituire în natură sau, după caz, prin echivalent:
a) persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluării în mod abuziv a acestora;
b) persoanele fizice, asociaţi ai persoanei juridice care deţinea imobilele şi alte active în proprietate la data preluării acestora în mod abuziv;
c) persoanele juridice, proprietari ai imobilelor preluate în mod abuziv de stat, de organizaţii cooperatiste sau de orice alte persoane juridice după data de 6 martie 1945; îndreptăţirea la măsurile reparatorii prevăzute de prezentul articol este condiţionată de continuarea activităţii ca persoană juridică până la data intrării în vigoare a prezentei legi sau de împrejurarea ca activitatea lor să fie fost interzisă sau întreruptă în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, iar acestea să-şi fi reluat activitatea după data de 22 decembrie 1989, dacă, prin hotărâre judecătorească, se constată că sunt aceeaşi persoană juridică cu cea desfiinţată sau interzisă, precum şi partidele politice a căror activitate a fost interzisă sau întreruptă în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, dacă şi-au reluat activitatea în condiţiile legii.
(2) Ministerele, celelalte instituţii publice ale statului sau ale unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv cele autonome sau independente, regiile autonome, companiile/societăţile naţionale, societăţile comerciale cu capital de stat, precum şi cele privatizate, potrivit legii, nu au calitatea de persoane îndreptăţite şi nu fac obiectul prezentei legi.

Oricum imobilul (terenul) nu pare sa fi fost preluat abuziv de stat si atunci nu face obiectul acestei legi

Pe de alta parte tot nu imi e clar in ce fel au donat oamenii terenul si cui apartine acum

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001. as dori urgent un sfat scornea scornea In augus 2001 fratele meu mi-a spus telefonic ca imi depune cerere pentru retrocedarea unui imobil, in care au trait parinti nostri, daca ii trimit bani ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 f_karoly f_karoly Care este forma actuala in vigoare a legii 10/2001 ? legea a fost contestata la curtea constitutionala de catre presedintele romaniei nu demult, si de acea ma ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma consiliati cu privire la recuperarea unui teren marilena georgescu marilena georgescu Cum pot revendica un teren care a fost luat in baza decretului 115/1959 si de care am aflat acum vreo 2 saptamani,am inteles ca acum in februarie 2009 s-au ... (vezi toată discuția)