avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil - venituri din dividende ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil - venituri din dividende sau dobanzi

Buna ziua,

Urmeaza sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului pentru urmatoarele 19 luni.

1) M-ar interesa daca am o firma la care sunt asociata si vreau sa imi acord anul viitor dividendele din anul curent imi afecteaza acordarea indemnizatiei sau nu au vreo influenta acest tip de venituri. Daca raspunsul este ca acordarea dividendelor suspenda indemnizatia , solutia ar fi sa acord dividendele doar 1 data ca sa se suspende doar 1 luna din cele 19 ?

2) Deasemenea dobanda pe depozitele bancare trebuie sa o configurez sa fie acordata la sfarsitul unui depozit ca sa nu fie inregistrata ca venit impozat cu 16% in perioada in care am aceasta indemnizatie ? Ma gandesc ca si o dobanda de 10 lei poate fi folosita ca motiv pentru anularea indemnizatiei, daca e precizat undeva in lege.

3) Suspendarea contractului de munca, pe perioada in care o persoana este beneficiara a indemnizatiei de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani, are drept consecinta datoria persoanei de contributie la fondul de sanatate (5,5%) aferent sumelor incasate in aceasta perioada din dividende, sau dobanzi pe dopozite bancare?


Rog persoanele avizate care raspund sa ma ajute si cu indicarea articolului din lege care infirma sau confirma valoarea de adevar a raspunsului.

Daca mai aveti nevoie de informatii suplimentare legat de cazul meu, raspund cu placere la intrebari.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2013
andreea-deea, utilizator
Cel mai recent răspuns: AnaS313 , utilizator 18:37, 17 Octombrie 2020
1. Primirea de dividende nu afecteaza acordarea indemnizatiei pentru CCC.
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

2. Veniturile din dobânzi, câştigurile din transferul titlurilor de valoare etc. sunt venituri din investiţii definite la art. 65 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, prin urmare nu sunt venituri din activităţi independentes i , prin urmare, nu afecteaza indemniztaia pentru CCC.
1.-2. - Veniturile din dividende si din dobanzi nu sunt venituri profesionale (din prestarea unei activitati) si nu se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
- Deci pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC puteti avea venituri din dividende sau dobanzi.

3. Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC sunteti asigurata la sanatate, plata contributiei facandu-se de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...




Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

M-ar interesa referitor la Legea Sanatatii , daca primirea de dividende si de dobanzi este scutita de plata contributiei la sanatate pentru persoanele beneficiare de ICC , avand in vedere ca in perioada respectiva am suspendat contractul de munca, deci nu intru la exceptia cu privire la salariati si pensionari.

Nu am gasit in mod expres in Legea Sanatatii , scutirea de la plata contributiei pentru sanatate cu privire la incasarea de dividende/dobanzi, decat pentru salariati si pensionari, nu si pentru persoanele care incaseaza ICC.

Exista o astfel de exceptie ? Imi puteti preciza articolul din legea sanatatii ?
si eu sunt in situatia descrisa anterior, sunt in concediu de crestere a copilului in ultimii 4 ani si acum in ultima luna cand trebuia sa stea tatal am vrut sa imi platesc CASS ca sa nu am discontinuitate in asigurarea de sanatate dar acestia nu mi-au acceptat plata deoarece mi-au spus ca trebuie sa platesc pentru aproximativ 150 de ron primiti anual dobanda cam 1000 de ron pe an ceea ce ar reprezenta cam 450 -500 de ron contributia si restul dobanzi si penalizari. mi se pare groaznic de nedrept sa platesc si de 5 ori mai mult decat ce bani am "castigat" si mai ales ca nu mi-a spus nimeni, ci dimpotriva eu am fost asigurata tot acest timp.
inspectorul de la casa de sanatate mi-a spus ca eu sunt asigurata fara plata contributiei, la fel ca un coasigurat din punctul lor de vedere.
nu stiu ce sa fac...acum evident ca nu pot sa platesc atatia bani si mi-au spus ca atunci cand vor face somatiile de plata imi vor popri contul si isi vor recupera ei banii...
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
mirunaa, utilizator
Buna seara!
-Art 3 din OUG 111/2010 spune clar ca veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole, definite la Art 2 sunt cele definite de art 46, art 55 si art 71 din legea 571/2003.

- Am cautat art 71 din legea 571/2003 care este urmatorul:

Art. 71. - (1) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cotă de 5% din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice o dată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-a aprobat bilanţul contabil, termenul de plată a impozitului pe dividende este până la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Deci clar se face referire la dividende!!!

De ce spuneti ca nu s-ar lua in calcul, din moment ce reprezinta niste venituri ale mele, care au fost impozitate???
Urmeaza anul viitor sa solicit ICC si chiar este ff important daca voi lua dividende sau nu la începutul anului viitor.

Cu respect,
Andrei

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului mikey33 mikey33 Asi dori sa stiu care alte venituri mai sunt luate in calcul pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.De exemplu venitul din dividente sau ... (vezi toată discuția)
Administrator firma si indemnizatie ccc giacris giacris Stiu ca s-a tot discutat pe aceasta problema, insa nu sunt lamurita deloc. Un administrator care este si asociat la o societate comerciala si nu este angajat ... (vezi toată discuția)
Ccc si administrator firma suciugeorgeta suciugeorgeta O persoana aflata in CCC este administratorul si asociatul unic al firmei. Poate primi dividende provenite di profitul anilor anteriori anului 2015? (vezi toată discuția)