avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Deplasarea la si de la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Deplasarea la si de la locul de munca

Buna ziua.
O intrebare va rog :
Sub ce forma un angajator are dreptul, indiferent de natura acestuia ( Particular sau nu ) sa-ti interzica deplasarea cu anumite mijloace de transport la si de la locul de munca ? iar daca exista aceasta forma va rog expuneti.
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Ariul , utilizator 20:23, 7 Noiembrie 2013
daca angajatorul suporta cheltuielile de transport, poate stabili prin regulament intern ce anume deconteaza.
In fisa individuala de instruire ssm exista o rubrica in care se completeaza obligatoriu traseul de urmat de la domiciliu la locul de munca si retur, precum si intervalul de timp in care se face deplasarea. Nu sunt mentiuni in lege legate de un anumit mijloc de transport. In cazul producerii unui AM, evenimentul produs se incadreaza ca AM, numai daca au fost respectate aceste mentiuni din fisa ssm.
In conditiile in care angajatorul plateste abonamentele de transport pentru un anumit mijloc de transport sau asigura transportul cu mijloace proprii, atunci acest lucru se mentioneaza in contractul colectiv de munca, regulamentul de ordine interioara si contractul individual de munca. In aceste conditii este logic ca angajatorul sa impuna un anumit mijloc de transport si o anume firma de transport cu care are incheiat contract de prestari servicii de transport si sa nu deconteze cheltuieli efectuate de catre salariati pentru transport, in alte conditii.
Prin instructiuni proprii ssm, pentru deplasarea lucratorilor de la domiciliu la locul de munca si retur, angajatorul poate interzice transportul cu anumite mijloace de transport pe care le nominalizeaza, daca acestea sunt considerate periculoase pentru sanatatea si securitatea lucratorilor (acest lucru rezultand din identificarea si evaluarea riscurilor profesionale pentru activitatea de transport a salariatilor)/ daca respectivele mijloace de transport nu sunt autorizate legal, nefiind dotate corespunzator pentru transport de persoane/ daca respectivele mijloace de transport (nominalizate) au inregistrat evenimente soldate cu victime.
Angajatorul nu poate sa va impuna cu ce mijloc de transport sa va deplasati pe traseul de la locul de munca la domiciliu si invers dar poate stabili prin instructiuni proprii reguli de deplasare inclusiv si faptul ca deplasarea se va face doar cu mijloace de transport in comun sau mijloace de transport proprii, pentru a exclude posibilitataea deplasarii cu mijloace de transport ocazionale.
Daca se produce unui eveniment pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu sau invers iar deplasarea s-a facut cu un mijloc de transport ocazional, incalcand instructiunile, accidentul nu va fi incadrat ca accident de munca de traseu
Multumesc pentru raspunsul dvs. si totusi , daca angajatorul interzice categoric deplasarea cu un anumit tip de mijloc de transport la si de la serviciu ( inclusiv bicicleta), introducand in regulamentul intern mentiunea urmatoare : - incalcarea acestei restrictii atrage dupa sine desfacerea contractului de munca, va intreb acum : - ce este de facut in aceasta situatie, am ajuns in Romania sa fim negrii pe plantatie sau putem atentiona ITM-ul sau alte organizatii in cu privire la incalcarea drepturilor omului pentru aceste abuzuri ???
Va multumesc.
Incercati sa aflati motivatia angajatorului pentru a interzice deplasarea cu bicicleta.
Pe fisa dvs. ssm nu este trecut traseul de urmat si milocul de transport bicicleta ?
Exista un precedent, conform caruia pe traseul pe care va deplasati dvs. sa fi avut loc anterior, un eveniment in care un salariat sa fie accidentat si din motive legale, respectivul eveniment sa fie incadrat ca AM, iar angajatorul sa fie mentionat ca responsabil de producerea AM, prin PV de cercetare a AM ?

Alte discuții în legătură

Traseu normal button button Buna ziua. Va rog sa ma ajute cineva cu explicarea urmatoarelor cuvinte. Va rog sa nu introduceti articole etc. Cum trebuie inteles cuvintele [b]traseu normal ... (vezi toată discuția)
Instructiuni flori9 flori9 Buna ziua, as vrea sa ma lamureasca cineva in ceea ce priveste instructiunile proprii de traseu. Cand se fac si in ce conditii? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem urmatorul caz. un angajat foloseste mai multe ... trei6912 trei6912 Buna ziua! Avem urmatorul caz. Un angajat foloseste mai multe trasee de deplasare la si de la locul de munca. Exista un traseu in care duce copii la scoala. ... (vezi toată discuția)