avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... relatii sef-subordonata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

relatii sef-subordonata

exista vreun temei legal in virtutea caruia sunt interzise si pot fi sanctionate relatiile dintre un sef si o subordonata? in conditiile in care ROI nu prevede acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Andrei Dina , Avocat 15:02, 1 Aprilie 2009
Nu exista niciun astfel de temei legal pentru sanctionarea unei astfel de relatii.
Intr-un act normativ nu poate fi stipulata fraza "sunt interzise relatiile de natura... sentimentala, sa-i spun, intre un sef si o subordonata".

In schimb, in legislatia specifica functiei publice sunt facute trimiteri repetate la integritate morala, la prioritatea interesului public fata de cel personal, la respectarea imaginii institutiei etc.

Prin art. 16 din Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduita a functionarilor publici sunt reglementate urmatoarele:
"(1) In exercitarea atributiilor specifice functiilor publice de conducere, functionarii publici au obligatia sa asigure egalitatea de sanse si tratament cu privire la dezvoltarea carierei in functia publica pentru functionarii publici din subordine.
(2) Functionarii publici de conducere au obligatia sa examineze si sa aplice cu obiectivitate criteriile de evaluare a competentei profesionale pentru personalul din subordine, atunci cand propun ori aproba avansari, promovari, transferuri, numiri sau eliberari din functii ori acordarea de stimulente materiale sau morale, excluzand orice forma de favoritism ori discriminare.
(3) Se interzice functionarilor publici de conducere sa favorizeze sau sa defavorizeze accesul ori promovarea in functia publica pe criterii discriminatorii, de rudenie, afinitate sau alte criterii neconforme cu principiile prevazute la art. 3."

Iar relatiile profesionale sunt incurajate chiar :P
nu sunt functionar public
Sunt multinationale care nu agreazac relatiile sentimentale intre salariati si chiar casatoria.Dar astea sunt reguli interne care tin de politica lor.

Alte discuții în legătură

Salariul de incadrare Gentleman 79 Gentleman 79 Buna seara, am o nelămurire în legătură cu salariul de încadrare la firma care lucrez suntem 8 șefi de secție și salariul mărit il au doar 6 din noi. ... (vezi toată discuția)
Interzicerea casatoriei/inrudirea de orice fel intre angajatii aceleiasi firme. legala sau nu? C_CRISTINA C_CRISTINA Apreciati legala o decizie interna sau o prevedere in regulamentul intern, prin care patronul sa stabileasca faptul ca este interzisa casatoria sau inrudirea ... (vezi toată discuția)
Discriminare locul de munca. Marius Bote Marius Bote Articolul 5: Principiul nediscriminarii din Codul Muncii. ↳ TITLUL I: Dispozitii generale ↳ CAPITOLUL II: Principii fundamentale (1) In ... (vezi toată discuția)