avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... relatii sef-subordonata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

relatii sef-subordonata

exista vreun temei legal in virtutea caruia sunt interzise si pot fi sanctionate relatiile dintre un sef si o subordonata? in conditiile in care ROI nu prevede acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Andrei Dina , Avocat 15:02, 1 Aprilie 2009
Atat timp ce in ROI nu sunt interzise acest fel de relatii.....ele nu pot sa fie interzise in alta modalitate. Puteti doar sa modificati ROI si sa-l inmanati salariatilor pentru al citi si a lua la cunostinta de noul continut.
adina03 a scris:

nu sunt functionar public


In acest caz sunt aplicabile dispozitiile art. 5 din Codul muncii:
" (1) In cazul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta sau activitate sindicala este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe."

In mod evident, nu colegii persoanei care are o relatie cu seful vor fi cei preferati atunci cand acesta ii va propune pe cei care vor beneficia de prime sau sporuri!
O relatie intre un sef si o subordonata creeaza premisele incalcarii principiului egalitatii de tratament si va duce, inevitabil, la discriminarea celorlalti colegi.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Depinde de tipul relatiilor. Dar in principiu nici un fel de relatii nu sunt interzise.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul de incadrare Gentleman 79 Gentleman 79 Buna seara, am o nelămurire în legătură cu salariul de încadrare la firma care lucrez suntem 8 șefi de secție și salariul mărit il au doar 6 din noi. ... (vezi toată discuția)
Interzicerea casatoriei/inrudirea de orice fel intre angajatii aceleiasi firme. legala sau nu? C_CRISTINA C_CRISTINA Apreciati legala o decizie interna sau o prevedere in regulamentul intern, prin care patronul sa stabileasca faptul ca este interzisa casatoria sau inrudirea ... (vezi toată discuția)
Discriminare locul de munca. Marius Bote Marius Bote Articolul 5: Principiul nediscriminarii din Codul Muncii. ↳ TITLUL I: Dispozitii generale ↳ CAPITOLUL II: Principii fundamentale (1) In ... (vezi toată discuția)