avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptia pedepsei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptia pedepsei

Buna seara am o rugaminte la dvs. daca ma puteti ajuta sunt nedumerita cu prescrierea la o pedeapsa de 3 ani si 2 luni ,dupa cat se prescrie pedeapsa dupa 5 ani sau 5 ani si pedeapsa adica 8 ani si 2 luni?
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 20:59, 5 Noiembrie 2013
"timp liber si ocupatii cu care il putem umple" asta este sectiunea aleasa! nu cunosc raspunsul la intrebare, dar ( cu scuze daca deranjeaza interventia) ma amuza "legatura" dintre subiect si sectiunea cu pricina:))
5 ani de la data savarsirii infractiunii. si intradevar...sectiunea este potrivita...mai ales cand trebuie sa astepti 5 ani...:)))
Potrivit art. 126 lit. b Cod penal, termenul de prescriptie a executarii pedepsei in cazul unei condamnari de 3 ani si 2 luni, este de 8 ani si 2 luni.
Momentul de la care curge termenul de prescriptie se regaseste in reglementarea de mi jos:
ermenele de prescriptie a executarii pedepsei

Art. 126. - Termenele de prescriptie a executarii pedepsei pentru persoana fizica sunt:

a) 20 de ani, cand pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 15 ani;

b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul celorlalte pedepse cu inchisoarea;

c) 3 ani, in cazul cand pedeapsa este amenda.

Termenul de prescriptie a executarii pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.

Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a caror activitate nu poate fi suspendata se prescrie intr-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executata sau considerata ca executata.

Termenul de prescriptie a executarii sanctiunilor cu caracter administrativ prevazute in art. 181 si in art. 91 este de un an.

Termenele aratate in alin. 1 si 11 se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva, iar cele aratate in alin. 2 curg de la ramanerea definitiva a hotararii sau, dupa caz, de la data cand poate fi pusa in executare, potrivit legii, ordonanta prin care s-a aplicat sanctiunea.

In cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei, a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau, dupa caz, a executarii pedepsei la locul de munca, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand hotararea de revocare a ramas definitiva.

Masurile de siguranta nu se prescriu.
Imi cer scuze, am precizat prevederile Art. 122, termenele de prescripţie a răspunderii penale.....trebuia sa fiu mai atent...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere pedeapsa ContSters190234 ContSters190234 am o condamnare de 2 ani si 6 luni pt vatamare corporala cu executare este definitiva din dec 2010,as dori sa stiu cand se prescrie pedeapsa.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Prescriptie executare pedeapsa mariusuc mariusuc - dacă este o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani, termenul va fi format dintr-o perioadă fixă de 5 ani la care se adaugă jumătate din pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Prescriere andreeapop andreeapop prietenul meu a avut o pedeapsa de furt de 1 an si 6 luni cu suspendare in 2002,in iunie 2004 a mai avut o pedeapsa de 1 an si 6 luni la care s-a adaugat ... (vezi toată discuția)