avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Instiintare de amenda pentru rovigneta primita dupa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Instiintare de amenda pentru rovigneta primita dupa 2.5 ani!

Buna seara. In urma cu doua saptamani am primit instiintare de amenda pentru circulatie fara rovigneta in data de 18 martie 2011 (!?!). Eu atunci nu aveam carnet de conducere, aveam masina si am imprumutat-o cateva zile unei prietene. Ea isi aminteste perfect ca si-a cumparat rovigneta, mi-a spus pana si de la ce benzinarie a cumparat-o (o sa merg maine acolo ca sa vad daca mai pastreaza cumva evidenta rovignetelor emise in urma cu 2.5 ani).

Intrebarea mea ar fi: este legal sa primesc o astfel de instiintare la 2.5 ani de la data eventualei abateri? Se poate ataca? Daca da, cum procedez, care sunt pasii? Procesul verbal de constatare a contraventiei poarta data de 13.09.2011 insa eu nu am primit instiintarea decat in 14 octombrie 2013.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 10:11, 7 Noiembrie 2013
CNADR nu are posibilitatea sa verifice in trafic utilizatorii autovehiculelor,respectiv daca acestia sunt proprietarii de fapt si de drept a bunurilor auto verificate in trafic
Aparatele de control verifica strict existenta de rovinieta pentru numarul de inmatriculare al masinilor care circula pe tronsonul de drum public unde legea prevede detinerea de rovinieta valabila,fara a verifica utilizatorului autovehiculului,eventuala sanctiune fiind aplicata persoanei care figureaza proprietar al autovehiculului
In speta dvs,deoarece figurati drept proprietar al auto depistat fara rovinieta valabila,aveti obligatia sa achitati c/v sanctiune,eventuale despagubiri putand sa le solicitati prin actiune civila de la persoana careia ati incredintat autovehiculul
Multumesc pentru interventie insa nu raspunde intrebarii mele... care se referea la faptul ca m-am pomenit cu o instiintare de amenda la 2.5 ani (mai precis 2 ani si 7 luni) de la data savarsirii contraventiei si doream sa stiu daca este normal/legal sa se intample asa ceva.

Prietena care a condus masina este dispusa sa plateasca amenda insa problema este ca:

1. ea stie SIGUR ca si-a luat rovigneta in data de 11 martie si mi-a spus si de la ce benzinarie a cumparat-o (isi aminteste cu precizie aceste detalii deoarece venise in Romania - locuieste in strainatate - pentru o conferinta pe care a sustinut-o la Belgrad: a luat masina de la mine in 11 martie, a cumparat rovigneta, a plecat la Belgrad, si-a sustinut conferinta in 12 martie si a revenit din Serbia in 18 martie, adica data in care ar fi circulat fara rovigneta)

2. gasim ca nu este normal sa vina instiintare de amenda la atata timp de la fapta si am dori atacarea procesului verbal. Practic am dori sa stim daca intarzierea aceasta atat de mare ofera dreptul de atacare a procesului verbal.
dupa ce am platit o amenda de rovinieta si despagubirea aferenta am aflat ca se poate ataca in instant si se castiga. o cunostinta avea amenzi de cateva mii de lei de platit si nu a platit nici un leu. eventual mai cautati si alte topicuri pe avocatnet - sigur mai sint.
grabiti-va sa prindeti termenul...
Multumesc mult! Am hotarat ca voi merge in instanta desi e vorba de o suma mica... m-a revoltat peste masura sa primesc o instiintare de plata de la Directia Fiscala cu data de pe plic in urma cu 2 saptamani fata de data in care s-a primit plicul (initial nu am observat) iar plicul sa contina si declaratia unui martor care chipurile ar fi fost de fata cand, in urma cu 2 ani, mi s-ar fi adus acasa instiintarea de amenda. Este un abuz si este intolerabil. Ma bucur sa aflu ca se poate ataca!
Daca prietena dvs. a cumparat rovinieta pentru 7 zile, atunci in data de 18 cand a revenit in tara nu mai era valabila. Verificati intai acest lucru si apoi actionati.

Alte discuții în legătură

Prins de camera rovinieta CountPorcula1987 CountPorcula1987 Am uitat astazi ca mi-a expirat rovignieta. Am plecat e la Cluj, am trecut prin Valcele (acolo e camera rovignieta), din Turda am intrat pe autostrada, la ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta, plangere contraventionala Salagean  Vasilica Salagean Vasilica Buna ziua . As dori sa aflu si parerea voastra referitoare la o speta. La achizitionarea unei roviniete pe 12 luni din eroare se tasteaza gresit numarul ... (vezi toată discuția)
O sa fiu amendat pentru neplata rovinieta? johnythelove johnythelove Buna ziua, Vreau sa ma ajutati sa lamuresc o problema. Pe data de 2 Ianuarie am cumparat rovinieta, iar pe data de 8 au fost schimbate numerele la masina, ... (vezi toată discuția)