avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea legii penale mai favorabile
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea legii penale mai favorabile

De o lună, comisii speciale alcătuite din magistraţi şi angajaţi din penitenciare şi ai Ministerului de Interne verifică dosarele tuturor condamnaţilor din România, alcătuind fişe privind situaţia fiecăruia în parte. Fişele vor conţine informaţii despre cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse; pedepsele aplicate pentru fapte dezincriminate; cuantumul în care se impune reducerea pedepsei; data la care se împlineşte durata pedepsei reduse conform art. 6 din Codul penal; orice alte informaţii pe care le consideră relevante.

Ce infracţiuni rămân dezincriminate:
- prostituţia
- tulburarea folosinţei locuinţei

Ce infracţiuni îmbracă alte forme:
- primirea de foloase necuvenite va fi inclusă în conţinutul infracţiunii de luare de mită
- infracţiunilea de complot, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, se regăsesc în conţinutul infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat
- subminarea economiei naţionale, reconvertită în abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fapte de corupţie

[ link extern ] /
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:16, 1 Februarie 2014
Probabil ca vor avea foarte mulf de lucru avocatii din oficiu.
Vor fi multe procese.
Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine referitor la art 6 din C.P. vor beneficia doar cei care au primit o pedeapsa mai mare decat maximul prevazut de noua legii, sau se aplica o reducere a pedepsei si pt ceilalti?
Vor benefi ia cei condamnati la o pedeapsa mai mare decat maximum special.
Aceasta ar fi si ratiunea sa se dea un act de clementa pentru o egalitate de sanse in fata legii.
Si totusi in actul de clementa despre care se vorbea si s-ar spune ca se va supune din nou votului dupa data de 1,era specificat ca nu vor beneficia recidivistii,asta inseamna ca 80 la suta din cei inchisi vor ramane tot acolo...

Editat de moderator simonette12- motiv: citare pe aceeasi pagina pct.2.8 din Regulament
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Recidivistii nu beneficiaza de actul de clementa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret de gratiere?? lung.raluca lung.raluca Stie cineva daca se fac gratieri colective? S-a semnat decret din partea presedintelui? Se pare ca s-a anuntat la stiri despre ceva gratieri dar din pacate ... (vezi toată discuția)
Reducerea pedepsei lorelai_3691 lorelai_3691 este o lege prin care sa se poata reduce pedeapsa , daca denunti persoane care au facut diferite fapte condamnabile? (vezi toată discuția)
Noul cod penal danad1nu danad1nu Daca este condamnat pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si complice la spalare de bani,cand se da noul cod penal,pe 1 februarie are deja ... (vezi toată discuția)