avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... decret de gratiere??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

decret de gratiere??

Stie cineva daca se fac gratieri colective?
S-a semnat decret din partea presedintelui?
Se pare ca s-a anuntat la stiri despre ceva gratieri dar din pacate nu am fost pe faza...poate stie careva ..
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 12:40, 18 August 2011
Gratierea colectiva poate fi acordata de catre Parlament,prin lege organica.
La momentul actual aceasta este reglementata de Legea 546/2002.

Asociatia de Protectie a drepturilor Omului-Comitetul Helsinki a tras un semnal de alarma cu privire la suprapopularea penitenciarelor cu persoane care au savarsit infractiuni minore.
A existat un proiect de lege privind gratierea colectiva a unor pedepse dar a fost respins de catre Senat.Acesta viza gratierea pedepselor pentru savarsirea unor fapte prevazute in Codul penal cu pedepse mai mici de 5 ani.
Eu nu am auzit nimic.
Zvonuri insa circula de mai multi ani.
Foarte multi dintre cei care populeaza penitenciarele sunt recidivisti.Legea obliga instantele sa ii condamne cu executare.
Nu stiu in ce masura va ajuta recidivistii un asemenea act.
Ar trebui gandita sau regandita institutia juridica a recidivei.

avocat Claudiu Lascoschi
Cu toate ca multi spera la asa ceva si cu siguranta vor exista ceva rabufniri in penitenciare o data cu adoptarea noului cod si cu alegerile din toamna si intradevar pt o parte dintre cei deja condamnati se va aplica principiul legii mai favorabile asta insemnand ca vor fi redozari de pedeapsa dar doar pt modificarile de pedeapsa pe care le aduce in carca noul cod marca Predoiu...dar totusi sa nu zicem hop... din excesul de zel venit din din dorinta de a impresiona Comisia Europeana de Justitie care a atras atentia deja Romaniei cu privire la conditiile inumame din penitenciarele romanesti s-ar putea totusi sa fim martorii unei clemente din partea parlamentului ( daca se va intampla asa ceva inclin sa cred va se va acorda ceva asemanator cu cel din 1984 , acum nu este ceva sigur dar stiti vorba romanului : ,,speranta moare ultima,, )Mai jos aveti un fragment din decretul la care faceam referire:

DECRET NUMAR: 290 DIN 09/08/84 privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse :
ART. 2
Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare pina la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecata.
De asemenea, se gratiaza, in intregime, masura trimiterii intr-o scoala speciala de munca si reeducare, aplicata minorilor.
ART. 3
Se gratiaza, in parte:
a) cu 1/3 pedepsele cu inchisoare intre 5 si 8 ani inclusiv;
b) cu 1/5 pedepsele cu inchisoare intre 8 si 10 ani inclusiv;
ART. 4
Prevederile art. 1 si 2 alin. 1 se aplica si celor condamnati pentru infractiuni savirsite in stare de recidiva si celor care sint recidivisti prin condamnari anterioare, daca:
a) pedeapsa prevazuta de lege, in cazul art. 1, este inchisoare pina la 2 ani inclusiv sau amenda;
b) pedeapsa aplicata de instanta, in cazul art. 2 alin. 1, este inchisoarea pina la 2 ani inclusiv sau amenda;
ART. 5
Nu beneficiaza de prevederile art. 1, 2, 3 si 4 cei care au savirsit infractiuni de omor, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, tilharie, viol, infractiuni contra avutului obstesc cu consecinte grave ori deosebit de grave, luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, ultraj cu violenta si evadare.



ATENTIE : redozarile ,, legea mai favorabila,, se va aplica odata cu intrarea in vigoare a noului cod- adica la un an de adoptarea sa

Lavinia Costica

Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic
Nu cred in aceste zvonuri, la fel cum nu cred utilitatea lui in an electoral.Dar cine stie,interesul poarta fesul...:-/
cei care sunt an cercetare penala dar nu sunt probe anpotriva lor si nu pote finaliza cazul anca pentru lipsa de probe,beneficiaza de o eventuala gratiere?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, e adevarat ca urmeaza gratieri? cosminaa cosminaa azi am avut un proces si avocatul meumi-a precizat ca maine sau poimaine(1dec) cel tarziu intra decretul priviind gratierile...e adevarat? (vezi toată discuția)
Redozari si decrete 2011 alexandrarusu alexandrarusu as vrea sa stiu si eu despre ce este vorba cu aceste noi decrrete de redozari sh gratieri care se dau din 1 octombrie 2011 si despre noul cod penal si daca ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal Iloredana Iloredana Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu noul cod penal. Din cate am inteles nu se stie o data exacta cand va fi adoptat, momentan fiind doar in ... (vezi toată discuția)