avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul cod penal

Buna ziua,

As avea o intrebare in legatura cu noul cod penal. Din cate am inteles nu se stie o data exacta cand va fi adoptat, momentan fiind doar in stadiul de aprobare (am vazut ca a fost propus din nou la 1 iulie). Ceea ce ma intereseaza pe mine, daca are cineva idee, odata cu acest nou cod penal daca va fi aprobat se va da si aceea gratiere colectiva? Daca da pana la cati ani de condamnare. Cei recidivisti pot beneficia de aceasta?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristian Cosma , Consilier juridic 19:58, 14 Iulie 2010
Gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni poate interveni in baza unei legi in acest sens, lege care este promulgata printr-un decret al presedintelui.Ultima lege de gratiere a prevazut gratierea in intregime a pedepselor
cu inchisoarea pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda stabilite de instanta de judecata.
De asemenea de disp. legii de gratiere nu au beneficiat persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite in stare de recidiva precum si cei care au savarsit o serie de infractiuni prevazute in actul de gratiere.
Nu au beneficiat nici cei care au savarsit alte infractiuni decat cele prevazute in actul de gratiere, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mare
de 15 ani
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cand a fost data aceasta lege? Se mai aplica in momentul de fata, sau s-a aplicat vreodata? Sau nici nu a fost aprobata?
Aceasta lege a fost promulgata prin decret in 30 sept.2002 si publicata in M.of.nr.726/04.10.2002-legea nr.543/01.10.2002.
Dispozitiile acestei legi au privit pedepsele si sanctiunile aplicate prin hotarari judecatoresti definitive pronuntate pana la data publicarii ei in monitorul oficial.;)
Dar pentru a intelege mai bine , vor exista gratieri colective sau ceva de genul la schimbarea de cod penal sau in viitorul apropiat?
Dupa cate am inteles la schimbarea de cod penal ar putea exista un tip de recalculari de pedeapsa pentru cei care au dreptul sa redeschida dosarul de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
maria2.5, utilizator
Mi-e teama ca d-voastra faceti confuzie intre momentul adoptarii legii si intrarea ei in vigoare. Astfel existenta legii este marcata de urmatoarele etape constitutionale: adoptarea legii, promulgarea legii, publicarea legii si intrarea ei in vigoare.
Din momentul intrarii ei in vigoare, legea penala este activa, ea aplicandu-se si faptelor savarsite in ziua respectiva. Pentru unele legi care au o importanta majora pentru modul de desfasurare a activitatilor sociale se obisnuieste, ca tehnica legislativa, sa se cuprinda in continutul acestora o norma care indica o data de intrare in vigoare ulterioara publicarii lor. Acest interval de timp intre data publicarii legii si data intrarii ei in vigoare este denumit vacatio legis (repausul legii). De exemplu actualul Cod penal a fost publicat in Buletinul Oficial la 21 iunie 1968 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1969. Pentru noul Cod penal este prevazut ca moment al intrarii in vigoare 1 octombrie 2011 (vezi [ link extern ] )
Intr-adevar de multe ori, inainte de intrarea in vigoare a unui nou Cod penal, se obisnuieste sa se acorde o gratiere, insa acest lucru nu este obligatoriu.
Gratierea este o cauza care inlatura executarea pedepsei si este prevazuta de actualul Cod penal la art.120 (Efectele gratierii).
Gratierea este o institutie cu dubla natura juridica, pe de o parte de drept constitutional, sub aspectul institutional statul, iar pe de alta parte, de drept penal prin efectele ei asupra raportului juridic de conflict. Din punct de vedere constitutional, prerogativele gratierii sunt impartite intre Presedintele Romaniei si Parlament. Presedintele Romaniei are ca prerogativa gratierea individuala iar Parlamentul are atributul exclusiv. Este deci o manifestare de vointa a Presedintelui Romaniei sau a Parlamentului care are ca efect iertarea de executarea pedepsei in tot sau in parte, ori computarea pedepsei in alta mai putin grea.
Gratierea colectiva este o masura de politica penala cu efecte in rem privind condamnatii pentru anumite infractiuni sau cei condamnati la pedepse de o anumita gravitate. Oportunitatea gratierii colective ca masura de politica penala se justifica fie prin suprapopularea penitenciarelor, fie prin intervenirea unei schimbari de regim politic, ori chiar unele evenimente aniversare.
Sa speram ca Parlamentul va gasi oportuna acordarea unei gratieri colective inainte de 1 octombrie 2011.
Succes si curaj!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret de gratiere?? lung.raluca lung.raluca Stie cineva daca se fac gratieri colective? S-a semnat decret din partea presedintelui? Se pare ca s-a anuntat la stiri despre ceva gratieri dar din pacate ... (vezi toată discuția)
Redozari si decrete 2011 alexandrarusu alexandrarusu as vrea sa stiu si eu despre ce este vorba cu aceste noi decrrete de redozari sh gratieri care se dau din 1 octombrie 2011 si despre noul cod penal si daca ... (vezi toată discuția)
Buna seara alexandra.dinica alexandra.dinica ce trebuie sa fac pentru a obtine o gratiere sau ptr. comutarea pedepsei?dati mi va rog si definitia procedurii sau textul legii...nu ma pricep si vreau sa ... (vezi toată discuția)