Mi-e teama ca d-voastra faceti confuzie intre momentul adoptarii legii si intrarea ei in vigoare. Astfel existenta legii este marcata de urmatoarele etape constitutionale: adoptarea legii, promulgarea legii, publicarea legii si intrarea ei in vigoare.
Din momentul intrarii ei in vigoare, legea penala este activa, ea aplicandu-se si faptelor savarsite in ziua respectiva. Pentru unele legi care au o importanta majora pentru modul de desfasurare a activitatilor sociale se obisnuieste, ca tehnica legislativa, sa se cuprinda in continutul acestora o norma care indica o data de intrare in vigoare ulterioara publicarii lor. Acest interval de timp intre data publicarii legii si data intrarii ei in vigoare este denumit vacatio legis (repausul legii). De exemplu actualul Cod penal a fost publicat in Buletinul Oficial la 21 iunie 1968 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1969. Pentru noul Cod penal este prevazut ca moment al intrarii in vigoare 1 octombrie 2011 (vezi
[ link extern ] )
Intr-adevar de multe ori, inainte de intrarea in vigoare a unui nou Cod penal, se obisnuieste sa se acorde o gratiere, insa acest lucru nu este obligatoriu.
Gratierea este o cauza care inlatura executarea pedepsei si este prevazuta de actualul Cod penal la art.120 (Efectele gratierii).
Gratierea este o institutie cu dubla natura juridica, pe de o parte de drept constitutional, sub aspectul institutional statul, iar pe de alta parte, de drept penal prin efectele ei asupra raportului juridic de conflict. Din punct de vedere constitutional, prerogativele gratierii sunt impartite intre Presedintele Romaniei si Parlament. Presedintele Romaniei are ca prerogativa gratierea individuala iar Parlamentul are atributul exclusiv. Este deci o manifestare de vointa a Presedintelui Romaniei sau a Parlamentului care are ca efect iertarea de executarea pedepsei in tot sau in parte, ori computarea pedepsei in alta mai putin grea.
Gratierea colectiva este o masura de politica penala cu efecte in rem privind condamnatii pentru anumite infractiuni sau cei condamnati la pedepse de o anumita gravitate. Oportunitatea gratierii colective ca masura de politica penala se justifica fie prin suprapopularea penitenciarelor, fie prin intervenirea unei schimbari de regim politic, ori chiar unele evenimente aniversare.
Sa speram ca Parlamentul va gasi oportuna acordarea unei gratieri colective inainte de 1 octombrie 2011.
Succes si curaj!