am un teren intravilan lat de 10 m. pe ambele latuti se gasesc stapele caselor venine construite pe calcan. eu vreau sa construiesc o casa intre ele. ce distanta trebuie sa fie intre casa mea si casele vecine?
HOTÃRÂREA nr. 525 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism*) – Republicare.
Art. 1
Se aprobă Regulamentul general de urbanism prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
REGULAMENTUL GENERAL DE URBANISM din 27 iunie 1996 – Republicare din 27 noiembrie 2002,
Cap. III: Condiţii de amplasare şi conformare a construcţiilor,
Sectiunea 1: Reguli de amplasare şi retrageri minime obligatorii.
Art. 23: Amplasarea faţă de aliniament
(1) Clădirile vor fi amplasate la limita aliniamentului sau retrase faţă de acesta, după cum urmează:
a) în cazul zonelor construite compact, construcţiile vor fi amplasate obligatoriu la aliniamentul clădirilor existente;
b) retragerea construcţiilor faţă de aliniament este permisă numai dacă se respectă coerenţa şi caracterul fronturilor stradale.
(2) În ambele situaţii, autorizaţia de construire se emite numai dacă înălţimea clădirii nu depăşeşte distanţa măsurată, pe orizontală, din orice punct al clădirii faţă de cel mai apropiat punct al aliniamentului opus.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) construcţiile care au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal aprobat conform legii.
(4) În sensul prezentului regulament, prin aliniament se înţelege limita dintre domeniul privat şi domeniul public.
Art. 24: Amplasarea în interiorul parcelei
Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă se respectă:
a) distanţele minime obligatorii faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei, conform Codului civil;
b) distanţele minime necesare intervenţiilor în caz de incendiu, stabilite pe baza avizului unităţii teritoriale de pompieri.
SECŢIUNEA 4: Reguli cu privire la forma şi dimensiunile terenului şi ale construcţiilor
Art. 30: Parcelarea
(1)Parcelarea este operaţiunea de divizare a unei suprafeţe de teren în minimum 4 loturi alăturate, în vederea realizării de noi construcţii. Pentru un număr mai mare de 12 loturi se poate autoriza realizarea parcelării şi executarea construcţiilor cu condiţia adoptării de soluţii de echipare colectivă care să respecte normele legale de igienă şi de protecţie a mediului.
(2)Autorizarea executării parcelărilor, în baza prezentului regulament, este permisă numai dacă pentru fiecare lot în parte se respectă cumulativ următoarele condiţii:
a) front la stradă de minimum 8 m pentru clădiri înşiruite şi de minimum 12 m pentru clădiri izolate sau cuplate;
b) suprafaţa minimă a parcelei de 150 m2 pentru clădiri înşiruite şi, respectiv, de minimum 200 m2 pentru clădiri amplasate izolat sau cuplate;
c) adâncime mai mare sau cel puţin egală cu lăţimea parcelei.
(3) Sunt considerate loturi construibile numai loturile care se încadrează în prevederile alin. (2).
================ Extras din Codul Civil (vechi)
Titlul IV – Despre servituti
Sectiunea III – despre vederea in proprietatea vecinului
Art. 612 –
„ Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecină.”
Art. 613 –
„ Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vederi pieziş pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanţă de 6 decimetrii.”
Art.614 –
„Distanţa de care este vorba în cele două articole precedente se socoteşte de la faţa zidului, pe care s-a deschis vederea şi, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafară până la linia de despărţire a celor două proprietăţi.”