Buna ziua,am 3 intrebari:
1. Conform Noului cod civil,art.612:” Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar”.Dar vecinul cum a putut sa construiasca zidul casei sale pe hotarul comun? Este o prescriere dupa o perioada de ani si orice constructie ilegala devine legala dupa trecerea acestei perioade de timp?
2. Pentru constructiile facute in interiorul proprietatii mele(diferite anexe) (din lemn sau zidarie) cu multi ani in urma,fara autorizatie,pot fi amendat sau obligat sa iau autorizatie?
3. Daca am o fereastra,construita acum 30 ani(atunci aveam alt vecin care ulterior a vandut) in zidul meu aflat la 2m de hotar, pot acum sa izolez casa cu polistiren,deci sa ma apropii de hotar pana la circa 1,80m,fara a intra in discutie anularea ferestrei?
Prevederile din NCC se coroboreaza cu prev. Legii nr.50/1991 republicata si cu cele ale Regulamentului General de Urbanism si cele ale Regulamentului Local de urbanism.
1.
Prin Certificatul de Urbanism si Autorizatia de construire se pot aproba "case insiruite" cu alipire la calcan sau pe limita de proprietate.
2.
Cat de multi ani ?
3.
Servitutea de vedere este de 19 decimetrii (1,90 m)
vezi: Extras din Regulamentul General de Urbanism
din 27 iunie 1996 – Republicarea din 27 noiembrie 2002,
Cap. III: Condiţii de amplasare şi conformare a construcţiilor,
Sectiunea 1: Reguli de amplasare şi retrageri minime obligatorii.
Art. 23: Amplasarea faţă de aliniament
(1) Clădirile vor fi amplasate la limita aliniamentului sau retrase faţă de acesta, după cum urmează:
a) în cazul zonelor construite compact, construcţiile vor fi amplasate obligatoriu la aliniamentul clădirilor existente;
b) retragerea construcţiilor faţă de aliniament este permisă numai dacă se respectă coerenţa şi caracterul fronturilor stradale.
(2) În ambele situaţii, autorizaţia de construire se emite numai dacă înălţimea clădirii nu depăşeşte distanţa măsurată, pe orizontală, din orice punct al clădirii faţă de cel mai apropiat punct al aliniamentului opus.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) construcţiile care au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal aprobat conform legii.
(4) În sensul prezentului regulament, prin aliniament se înţelege limita dintre domeniul privat şi domeniul public.
Art. 24: Amplasarea în interiorul parcelei
Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă se respectă:
a) distanţele minime obligatorii faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei, conform Codului civil;
b) distanţele minime necesare intervenţiilor în caz de incendiu, stabilite pe baza avizului unităţii teritoriale de pompieri.
Extras din Codul Civil vechi
Titlul IV – Despre servituti
Sectiunea III – despre vederea in proprietatea vecinului
Art. 612 –
„ Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecină.”
Art. 613 –
„ Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vederi pieziş pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanţă de 6 decimetrii.”
Art.614 –
„Distanţa de care este vorba în cele două articole precedente se socoteşte de la faţa zidului, pe care s-a deschis vederea şi, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafară până la linia de despărţire a celor două proprietăţi.”
Intai multumesc pentru raspuns.
La punctul 2.-acele constructii de anexe(departate de hotar) au peste 20 ani vechime.
La punctul 3-inseamna ca nu pot sa-mi izolez casa cu polistiren pentru ca in acest caz ma apropii de hotar la circa 1,80 m si trebuie sa-mi inchid fereastra de pe acel perete (inacceptabil pentru mine).
Aveti intabulare facuta? Cereti AC pentru izolare si vedeti. Verificati CU, sunt reguli diferite pe zone, orase, sate, pe constructii noi si vechi etc.
Am intabularea facuta,sunt inregistrat la Primarie si platesc impozit pe suprafata mea. Am inteles insa ca nu am nevoie de autor. de constr. pentru izolarea casei.