avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Rambursare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Rambursare tva

in decontul lunii aprilie 2013 am gresit decontul de tva . Nu am trecut sume nici la tva colectat si nici la tva deductibil. Am solicitat rambursare de tva si acum se efectueaza controlul deci nu mai pot modifica nimic. Ce implicatii sunt si ce sume se vor admite la rambursare, numai cele din decont sau tot ce este deductibil/ colectat conform jurnalelor . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:59, 7 Noiembrie 2013
Nu vi se poate aproba la rambursare o suma mai mare decat cea din decontul 300 prin care ati solicitat rambursarea. Sumele care nu le-ati trecut le puteti trece la regularizari in perioada fiscala urmatoare, la rd 16-tva colectata si la rd. 30 - taxa dedusa:

Ordin ANAF 1790/2012:

Rândul 16 ‐ se evidențiază sumele rezultate din corectarea informațiilor de la rd. 9, 10, 11 şi 12 din deconturile anterioare, ajustările bazei de impozitare prevăzute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, conform art. 1342 alin.(9)‐(11), după caz, din Codul fiscal, dar care au fost generate de operațiuni pentru care cota de taxă pe valoarea adăugată aplicată a fost de 19%, sumele rezultate din regularizările prevăzute de art. 140 alin. (4) din Codul fiscal datorate modificării cotelor de TVA, precum şi orice alte sume rezultate din regularizările prevăzute de legislația în vigoare datorate unor evenimente, cu excepția celor prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, care determină modificarea datelor declarate inițial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operațiunii în perioada în care intervine exigibilitatea.

Rândul 30 ‐ se evidențiază sumele rezultate din corectarea informațiilor de la rd. 22, 23, 24 şi 25 din deconturile anterioare, ajustările prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, a căror exigibilitate este ulterioară datei de 1 iulie 2010, dar care au fost generate de operațiuni pentru care cota de taxă pe valoarea adăugată aplicată a fost de 19%, potrivit dispozițiilor art. 1342 alin.(9)‐(11), după caz din Codul fiscal, precum şi orice alte sume rezultate din regularizările prevăzute de legislația în vigoare datorate unor evenimente, cu excepția
celor prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, care determină modificarea datelor declarate inițial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operațiunii în perioada în care intervine exigibilitatea.


Daca considerati ca va aflati in cazurile de mai jos puteti depune cerere de corectare cf ordin 179/2007:

a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronată a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute în decont; preluarea eronată a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronată a soldului de plată din decontul perioadei fiscale anterioare);
b) înregistrarea în decont a diferenţelor de taxă pe valoarea adăugată de plată, constatate de organele de control, contrar reglementărilor legale în materie;
c) erori provenind din înscrierea în decontul de taxă pe valoarea adăugată a sumelor solicitate la rambursare în perioada anterioară.

Aveti ordinul aici [ link extern ]

Totusi Corectarea decontului de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prezentelor instrucţiuni (adica ordin 179/2007), nu este posibilă pentru perioade fiscale care au fost supuse inspecţiei fiscale sau pentru care este în curs de derulare o inspecţie fiscală.


Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectare de efectuat la decont tva urmare rectificarii decl 394 gabrielita gabrielita Am depus decl 394 si dec tva 300 in iulie ac(termen de dep trimestrial).Dupa depunere ,am constatat omisiunea unei facturi primite,prestare cazare la hotel,in ... (vezi toată discuția)
D300-regularizare taxa dedusa max9 max9 Concret: la 31.12.2015 aveam in stoc marfa 2000 ron cu tva 24%,marfa pentru care s-a facut factura de retur cu 24% si apoi factura de intrare cu 20% in luna ... (vezi toată discuția)
Greseli in decont 300 tva nicolle_c_85 nicolle_c_85 SAL.DACA MA POATE AJUTA SI PE MINE CINEVA! CAND AM FACUT DECONTUL PENTRU LUNA SEPTEMBRIE MI-AM DAT SEAMA K AM GRESIT DECONTURILE 300, PE LUNA AUGUST SI IULIE ... (vezi toată discuția)