avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate asa ceva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate asa ceva?

Buna ziua,
''Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert", este formularea din legea 52/2011,
iar legea 277/2013 zice "Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfasurarea unor activitati in beneficiul unui tert", ceea ce mi se pare mai corect, intrebarea mea este daca un inspector teritorial de munca constata ca ai incalcat acest aspect adica ai o societate care detine un contract de prestari servicii cu o firma care are ca si obiect de activitate agricultura (firma prestatoare idem cod caen) si tu ca firma prestatoare ai zilieri cu tot ce inseamna, registrul de zileri, depunere copii la itm dupa acest registru, plati la zi, etc, te pot incadra ca si firma prestatoare cu munca la negru?
Astept un raspuns daca ma puteti ajuta, va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 21:40, 8 Noiembrie 2013
Incalcarea acelei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei de catre ITM.

Nu vad de ce ar reconsidera-o ca si munca la negru , atata timp cat este sanctionata de legea speciala.
Pai am sa va explic, amenda nu mi-au dat, in schimb pentru simplu fapt ca am avut incadrati ca si zilieri in nr mai mare de 4 (adica 8), masura dispusa este urmatoarea:
- angajatorul va incheia in forma scrisa contracte individuale de munca si le va inregistra la societate pentru salariati anterior inceperii activitatii;
deasemenea mentionez ca mi-a spus verbal de catre acest inspector ca un exemplar la trimis la organul de urmarire penala, conform legii zilierilor ar fi trebuit sa mi se dea amenda ceea ce nu s-antamplat.
Stau si ma intreb daca in aceasta tara se mai poate trai :(

In ce baza a reconsiderat acest lucru inspectorul ITM?

Legea nu limiteaza numarul de zilieri care se pot incadara la o societate.
"Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfasurarea unor activitati in beneficiul unui tert",
conform legii, iar societatea mea intr-adevar presteaza conform unui ctr. de prestari servicii ptr. o alta societate deoarece politica acelei firme este de a externaliza toate serviciile. Atat codul meu caen cat si a firmei benficiare sunt din categoria agricultura prt k asta prestam asta facem, muncim efectiv cu porumb, ma rog, sa va citez exact ceea ce scrie in anexa de constatare:
conf. art.4 alin 5 din leg nr 52/2011, beneficiarul nu poate angaja zilieri care sa desfasoare activitate in beneficiul unui tert.
Conf registrului de evidenta a zilierilor seria... nr..... societatea a desfasurat activitate cu un nr de 8 pers ca zilieri in perioada ........ dupa cum urmeaza:.......si mi ia enumerat pe toti zilierii trecuti in registru.
La sfarsitul anexei de constatare scrie :
Avand in vedere ca, in conf. cu prevederile art. 4 alin.5 rezulta ca SC..... a folosit munca in beneficiul SC......, deci in beneficiul unui tert.
Intrucat prestarea muncii nu se poate face fara o forma legala de angajare, respectiv contr. indiv. de munca, rezulta ca cele 8 persoane prestau activitate fara forme legale de angajare.
In concluzie societatea a incalcat art.16 al. 1 legea 53/2003 R, numitii...........prestand munca fara forme legale si se sanctioneaza conf prevederilor art.264 al. 3 legea 53/2003 R.
Acestea au fost concluziile inspectorului respectiv. Ducandu-ma astazi din nou sa cer lamuriri pentru masura dispusa mi sa comunicat verbal ca trebuie sa le fac angajari acestor zilieri cu data inceperii activitatii adica 25.05.2013. Nu stiu cum sa procedez din pacate pe mai departe, oricum in urma controlului activitate pe societate nu am mai avut si imi este teama sa nu pierd acest ctr. de prestari servicii. :(
Va multumesc mult ptr. ajutor.
Ce inteleg eu prin, "Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert", inseamna ca societatea angajatoare nu poate incadra zilieri care sa desfasoare o activitate ce intra in domeniul de activitate al tertului in folosul caruia a angajat prestatori.

De exemplu, o societate angajeaza zilieri - manipulant marfa - Tertul are si el angajate astfel de persoane. in acest caz, zilierii nu pot desfasura aativitatea la tertul respectiv.

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii serbananca2000 serbananca2000 Daca am o societate a carei activitate principala: Cod CAEN 7311- activitati ale agentiilor de publicitate, si am incheiate contracte de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Legea zilierilor v_ildiko v_ildiko Buna ziua, as vrea sa stiu cum sa interpretez in Codul muncii cap II referitor la activitatile ocazionale desfasurate de zilieri, art 4 pct (5) ... (vezi toată discuția)
Cine poate angaja zilieri? ckmaster ckmaster In luna august 2012 am fost sa depun la ITM Suceava adresa tip insotita de xerocopie dupa registrul zilierilor, conform legii zilierilor nr.52/2011. Este a ... (vezi toată discuția)