Buna ziua, in iunie 2014, trebuie sa-mi depun dosarul de pensionare la limita de varsta si as vrea sa stiu daca trebuie sa imi incetez contractele de munca cu timp partial (sunt economist-contabil la cateva firme), sau pot continua colaborarea cu angajatorii fara intreruperea acestor contractelor pana la iesirea deciziei de pensionare ?
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
2. - Asadar toti angajatorii dvs. trebuie sa emita decizii de incetare a contractelor individuale de munca (CIM) cu data indeplinirii conditiilor pentru pensionare pentru limita de varsta.
- Cu aceeasi data pot fi incheiate alte CIM deoarece este permis cumulul pensiei pentru limita de varsta cu alte venituri din salarii.