eu nu am prea multa carte, dar am pensie f.f. mică 442,00 lei/lună. în asemenea situație am vrut sa fac curațenie la bloc. în septembrie administratorul m-a dus la ORC, cu buletinul și mi-a spus să astept. administratoarea mi-a facut un contract de prestari servicii (nu am primit inca autorizația), cu 260,00 lei/lună. contractul de prestari a fost incheiat intre asociație si pfa. la orc este o ruda a adminstratorului și posibil sa-mi comunice prin posta autorizatia. în cazul că primesc autorizația, ce taxe trebuie sa platesc eu si unde trebuie sa ma inregistrez ca și pfa. multumesc
Fiind PFA Dumneavoastra trebuie sa platiti lunar impozitul pe venit 16%: 42 lei + CASS: 44 lei = 86 lei. Asociatia nu are nici o obligatie de plata (impozit, contributii). Atentie, daca sunteti pensionata medical gradul II, nu aveti drept de munca si vi se sisteaza plata pensiei. Daca ati fost la ORC sunteti inregistrata ca PFA.
Ca si PFA trebuie sa mergeti in 15 zile de la autorizare la ANAF sa depuneti declaratia 220 pentru venitul estimat,
Aveti 2 variante: declararea in sistem real sau pe norme de venit (daca activitatea dumneavoastra se incadreaza la aceasta varianta.
Apoi veti primi acasa decizia de impunere pentru plati anticipate. Platile se fac trimestrial.
Daca alegeti sistemul real se stabileste baza de impunere ca si diferenta intre veniturile incasate si cheltuielile efectuate. La aceasta baza de impunere se aplica cota de 16% pentru impozit pe venit si 5,5% pentru CASS. Trebuie sa competati si niste registre obligatorii .
Norma de venit reprezinta o suma fixa, stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se va desfasura activitatea. Cota de impozit este de 16% si se aplica la nivelul stabilit al normei de venit, indiferent de venitul efectiv realizat.
Trebuie sa va faceti un calcul sa vedeti ce va avantajeaza si apoi sa mergeti sa depuneti declaratia.