avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatie vecin vs Pretenti enorme -Ce pot sa fac?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatie vecin vs Pretenti enorme -Ce pot sa fac?

Buna ziua, daca cineva poate sa ma ajute in urmatoarea problema:
S-a spart o teava la baie nu din vina mea si mi-am inundat vecinul de jos. In momentu producerii daunei, nu eram acasa iar dumnealui in loc sa inchida apa din beci a lasat sa curga apa pana am ajuns eu. A fost remediata teava cu pricina , I-am spus ca ii ofer dispersit sa isi zigravesca intreaga incapere afectata desi nu e afectat decat un perete. Domnul insa nu a acceptat si are pretentii mai mari decat dauna. Ma ameninta cu judecata si as dori sa stiu ce sanse am si cam cat dureaza un astfe de proces! Mutumesc anticipat pentru un eventual raspuns. Cu respect Camelia
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 12:36, 1 Aprilie 2009
Poate fi angajata raspunderea delictuala a dvs , daca a existat vreo culpa in neverificarea instalatiei sau neremedierea unor probleme tehnice.
In cazul unui caz fortuit (un eveniment iminent , de neinlaturat ) nu mai subzista raspunderea dvs.

Dati-ne mai multe informatii , spuneti-ne cum a survenit aceasta inundatie.
Dumneavoastra sunteti responsabila pentru prejudiciul creat, dar nu mai mult.

Aici insa e o problema de apreciere: dvs ati spus ca i-ati oferit materiale cu care sa zugraveasca, or persoana respectiva nu e cu nimic obligata sa zugraveasca/repare personal. Dvs aveti obligatia sa suportati si costul rezonabil al lucrarilor pe langa materiale. Poate de aici sa rezulte diferenta...

PS: Ioana, nu sunt de acord cu tine. E vorba de raspunderea pentru lucruri, care se angajeaza in mod obiectiv, fara analiza unei culpe. Altfel cine ar mai plati? Cel care a suportat prejudiciul are tot dreptul sa fie despagubit. Putem discuta daca teava era din spatiile comune, si atunci raspunzatoare de starea lor e asociatia, sau era o teava din proprietatea comuna, pentru care raspunde proprietarul. In ambele cazuri nu se pune problema culpei sau a cazului fortuit. Numai forta majora poate exonera de raspundere.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
ContSters20980, utilizator
Ca sa aveti o dovada a faptului ca ati vrut sa remediati pe cale amiabila acest incident trimiteti d-lui in cauza o adresa din partea dvs. cu oferta financiara. (scrisoare recomandata cu confirmare de primire) In cazul in care ajungeti in instanta puteti dovedi ca ati dorit sa platiti prejudiciaul produs.
Sorin Susca a scris:
Ca sa aveti o dovada a faptului ca ati vrut sa remediati pe cale amiabila acest incident trimiteti d-lui in cauza o adresa din partea dvs. cu oferta financiara.

La ce-ar folosi? Instanta va cerceta numai daca sunt indeplinite conditiile repararii prejudiciului si ale raspunderii, stabilind cuantumul prejudiciului.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
ContSters20980, utilizator
nu i-a raspuns nimeni omului..... un astfel de proces poate dura 2-3 ani ( eu am avut unul care a durat 4 cu toate caile de atac). se va face o expertiza care va determina cauza si intinderea pagubelor. In genere valorile date de experti se incadreaza in preturile practicate pe piata (uneori sunt chiar mai mici). Totusi, la acestea se vor adauga cheltuielile de judecatam onorarii avocati, onorariu expert. Toate impreuna vor face mai mult decat lucrarea in sine...:)

E buna o scrisoare recomandata prin care va asumati reparatia ce va fi efectuata cu o firma autorizata (eventual adusa de Dvs). Instanta o va lua in calcul.

Alte discuții în legătură

Inundatie vecin silviu_brat silviu_brat Buna, Acum o saptamana, l-am inundat pe vecinul de sub mine. Pur si simplu, a crapat teava dintre teava comuna de alimentare si ceasul meu de apa ... (vezi toată discuția)
Reparatie dupa inundare DORUSTA DORUSTA Buna seara. Un vecin a inundat pe altul. Cel inundat a cerut ca sa i se repare baia care a fost afectata, cel vinovat a fost de acord, dar pe langa baie a fost ... (vezi toată discuția)
Tripla inundatie David987 David987 La finalul lunii iulie a acestui an am fost inundat in bucatarie de vecina de deasupra. Eu stau la etajul 2, ea la etajul 3. Am chemat mesteri care au spart ... (vezi toată discuția)