avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... REPARATIE DUPA INUNDARE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

REPARATIE DUPA INUNDARE

Buna seara. Un vecin a inundat pe altul. Cel inundat a cerut ca sa i se repare baia care a fost afectata, cel vinovat a fost de acord, dar pe langa baie a fost afectat si un perete al dormitorului, fapt pentru care cel afectat a cerut sa i se zugraveasca intreg dormitorul. Vinovatul a refuzat sa ii zugraveasca tot dormitorul, si a zis ca ii repara doar ce a afectat. Mentionez ca dormitorul arata ingrozitor de neingrijit, dar nu din cauza inundatiei ci asa a fost intretinut. Cred ca cel pagubit profita de aceasta cauza. Vinovatul trebuie sa ii repare intreg dormitorul? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:45, 14 Aprilie 2016
Va putem spune numai pareri pentru ca in lege se face referire numai pentru cazul in care pentru o anume reparatie trebuie spart un zid. In acest caz se impune ca dupa reparatie sa se aduca si zidul la starea dinaintea reparatiei.

In cazul dv. este o problema ivita intre doi vecini.
Parerea mea e ca cel care a provocat inundatia sa repare numai acei pereti care au fost afectati de inundatie.
De altfel si daca ar avea asigurare facultativa, expertul asiguratorului i-ar evalua paguba numai pentru suprafata afectata. Acesta este criteriul dupa care m-am orientat cand v-am spus parerea mea.
Vinovatul trebuie sa ii repare doar partea afectata din dormitor.

Art. 1385-noul cod civil
Întinderea reparaţiei
(1) Prejudiciul se repară integral, dacă prin lege nu se prevede altfel.
Art. 1386
Formele reparaţiei
(1) Repararea prejudiciului se face în natură, prin restabilirea situaţiei anterioare, iar dacă aceasta nu este cu putinţă ori dacă victima nu este interesată de reparaţia în natură, prin plata unei despăgubiri, stabilite prin acordul părţilor sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească.

Cu alte cuvinte, intinderea reparatiei trebuie sa fie in concordanta cu intinderea prejudiciului.

Prin comparatie, in cazul unui accident asiguratorul despagubeste doar vopsirea elementelor de caroserie afectate si nu a intregii masini!

Cel care a fost inundat nu a solicitat si o anume culoare sau o vopsea superlavabila cu ioni de argint impotriva microbilor?
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
cyan, moderator
Va multumesc, acum este foarte clar.
Ce ma sfatuiti sa fac daca vecina mea nu doar ca nu doreste sa-si repare teava sparta de sub cada si din pricina careia la mine e peretele din ce in ce mai ud, dar foloseste dusul in continuare, stiind si vazand clar ca peretele e mucegait, a inceput sa cada tencuiala, pana la zid? Am rugat-o politicos, m-am suparat... singurul raspuns primit: o sa tencuiesc faianta!
Art. 14-L230
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Informati presedintele AP despre situatie si solicitati acestuia sa discute cu proprietara respectiva sa respecte legea.
Puteti actiona vecina si in instanta solicitand despagubiri pentru prejudiciul cauzat bazandu-va actiunea in drept pe art.14 si pe obligatia de "a face" din NCC (nu stiu art.). :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despăgubire de la asociația de proprietari pentru daunele cazate de reparația unei țevi sparte utilizator unic utilizator unic S-a spart o țeavă comuna de apa în baie. Am anunțat asociația de proprietari, care a trimis 2 instalatori pentru înlocuirea acesteia. Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Teava sparta C P C P Buna seara, La mine in apartament s-a spart o teava de apa calda, din perete. Astfel a fost udat vecinul de la etajul inferior, dar foarte putin, la baie. ... (vezi toată discuția)
Acuzatii nefondate de inundare Monicaluis Monicaluis Buna ziua, locuiesc cu chirie intr-o garsoniera, iar acum doua saptamani vecina de dedesubt a venit la mine reclamand ca am inundat-o. Am chemat o echipa de ... (vezi toată discuția)