avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tripla inundatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tripla inundatie

La finalul lunii iulie a acestui an am fost inundat in bucatarie de vecina de deasupra. Eu stau la etajul 2, ea la etajul 3. Am chemat mesteri care au spart peretele si au spus ca teava a fost reparata, dupa care au astupat gaura din perete. Treaba asta m-a costat 300 RON, pentru care am primit factura si chitanta de la mesteri. Am fost la un avocat care mi-a cerut sa-i trimit prin mail poze dupa factura si chitanta, si mi-a spus ca ii va trimite o notificare vecinei, ca sa-mi plateasca acei 300 RON. La scurt timp dupa asta, am fost inundat in baie, tot de catre vecina de deasupra. Am chemat instalatorul blocului, care nu a reusit decat dupa cateva zile bune sa o convinga pe vecina sa il lase sa lucreze la ea in baie, caci ea tot insista ca nu de la ea curge, ci de la cineva de deasupra. Din cauza ca a durat destul timp pana sa il lase pe instalator sa lucreze la ea in baie, baia mea a fost avariata mult mai rau decat bucataria. Am facut o plangere la asociatie, in urma careia vecina l-a lasat pe instalator sa lucreze la ea in baie, si dupa ce instalatorul a spart peretele si la mine si la ea pentru a depista sursa scurgerii, s-a vazut clar ca teava ei era fisurata, deci problema era intr-adevar de la ea, nu la cineva de deasupra. Instalatorul blocului i-a reparat teava si inundatia s-a oprit. Apoi, la doar doua zile dupa asta, vecina de la etajul 4 ne-a inundat pe toti cei de sub ea: si pe vecina de la 3, si pe mine, si pe vecinul de la etajul 1, adica de sub mine, caci ei i s-a spart o teava in bucatarie in toiul noptii, drept urmare toata locuinta i s-a umplut de apa, iar mie mi-a fost distrusa o mare parte din parchet, plus vreo 2 metri patrati din mocheta, motiv pentru care instalatorul blocului mi-a recomandat sa o tai, caci ar fi facut mult mucegai, asadar am taiat-o impreuna cu el. Acum vreau sa stiu ce modalitati exista pentru ca eu sa fiu despagubit de catre cele 2 vecine: cea de la etajul 3 pentru avariile produse de inundatia din baie (zugraveala a cazut in multe locuri, tavanul arata oribil, plus ca instalatorul a spart peretele pentru a depista sursa inundatiei, deci am o gaura in perete) si de catre vecina de la etajul 4 pentru parchet si mocheta. Parchetul l-am curatat eu si l-am pus de bine de rau la loc, dar din mocheta mea au fost taiati cam 2 metri patrati.

Mentionez ca nu ma pot intelege omeneste cu vecina de la etajul 3, caci ieri dupa-masa ea il acuza pe instalator ca i-a cerut prea multi bani pentru lucrarea pe care i-a facut-o in baie, si ameninta in sus si in jos ca va face reclamatii impotriva asociatiei daca nu primeste banii (sau o parte din bani) inapoi. Ei nu-i pasa catusi de putin de pagubele pe care mi le-a cauzat in baie, si cred ca nici nu stie de notificarea pe care avocatul meu i-a trimis-o referitor la problema din bucatarie, caci nu mi-a spus nimic in acest sens. Am discutat si cu vecina de la etajul 4 referitor la mocheta mea, si mi-a spus ca nu stie ce va face, "vedem noi ce si cum" - ceva de genul mi-a zis.
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
David987, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Av. Ranete , Avocat 13:57, 26 Septembrie 2023
Buna ziua,

Este recomandat sa ajungeti la o intelegere cu ambele vecine (de la et. 3 ai et. 4) si sa va recuperati banii dati pentru reparatii.
Pastrati poze, filmulete, matori (alti vecini, rude, prieteni care v-au vizitat apartamentul in acea perioada) din care sa rezulte pagubele duferite de dvs.
Mai apoi, cereti sprijinul Asociatiei de Proprietari sau al administratorului - daca este un viciu ori o defectiune a instalatiilor intregului bloc, atunci valoarea despagubirilor ar putea fi impartita intre toti locatarii.
Oricum, pastrati legatura cu avocatul dvs. pentru mai multe detalii care vor aparea pe parcurs.
Ana Av. Ranete a scris:

Buna ziua,

Este recomandat sa ajungeti la o intelegere cu ambele vecine (de la et. 3 ai et. 4) si sa va recuperati banii dati pentru reparatii.
Pastrati poze, filmulete, matori (alti vecini, rude, prieteni care v-au vizitat apartamentul in acea perioada) din care sa rezulte pagubele duferite de dvs.
Mai apoi, cereti sprijinul Asociatiei de Proprietari sau al administratorului - daca este un viciu ori o defectiune a instalatiilor intregului bloc, atunci valoarea despagubirilor ar putea fi impartita intre toti locatarii.
Oricum, pastrati legatura cu avocatul dvs. pentru mai multe detalii care vor aparea pe parcurs.


Deocamdata nu am cheltuit decat acei 300 RON pentru situatia din bucatarie. Pentru paguba din baie si bucatarie nu am dat deocamdata nici un ban, pentru ca in aceasta perioada nici nu am bani.

Nu e vorba de vreun viciu sau defectiune a instalatiilor intregului bloc, doar de o teava care s-a fisurat si pe care vecina de la etajul 3 a refuzat cu incapatanare sa o repare, insistand ca nu se poate dovedi ca problema (inundatia la mine) e de la ea. Din cauza asta mi s-a facut baia in ultimul hal, si pana nu am facut acea plangere la administratorul asociatiei, vecina nu i-a permis instalatorului sa intre in locuinta la ea si sa repare. Desi instalatorul i-a spus ca eu planuiesc s-o dau in judecata daca refuza sa il lase sa repare la ea. Si cand in sfarsit a reparat, s-a vazut clar ca teava EI era fisurata, deci in mod clar DE LA EA a fost problema de la bun inceput.

Am si poze si un filmulet pe telefon care prezinta pagubele suferite de mine, si mai pot face si alte poze/filme daca e necesar.

Nu exista vreo lege care sa reglementeze astfel de situatii? Fiindca in regulamentul asociatiei scrie clar ca daca vreun locatar cauzeaza pagube/prejudicii altui locatar, este obligat la plata daunelor, adica despagubiri. Dar nu stiu daca acel text din regulamentul asociatiei de proprietari este o lege oficiala sau nu.

Eu personal chiar consider ca nu ma pot intelege cu vecinele, in special cu cea de la etajul 3, dat fiind comportamentul ei de pana acum si atitudinea sa generala. Luati drept exemplu situatia de ieri: in loc sa fie preocupata de pagubele pe care mi le-a produs ea mie cand mi-a inundat baia, ea era preocupata sa-l ameninte pe instalator ca il da in judecata daca nu-i inapoiaza banii pe care el (instalatorul) i-a cerut ei atunci cand i-a reparat in baie ca sa opreasca inundatia la mine. Din punctul meu de vedere, asta spune tot despre ea si despre cinstea ei. Si apropo, cand am avut prima inundatie (cea din bucatarie) am discutat cu ea la telefon si ea n-a facut decat sa zbiere si sa ma ia la rost, spunandu-mi "si ce-o sa faci daca nu repar, o sa chemi politia?", drept urmare eu a doua zi m-am dus direct la politie sa ma plang, insa mi-au spus ca asta nu e de competenta lor, intrucat e caz civil, nu penal, si ca e mai bine sa contactez un avocat, ca ei (politia) nu se baga in asa ceva.

Ce pot sa fac conform legii? Nu o pot da in judecata, legal vorbind, pe vecina de la etajul 3? Fiindca eu chiar vreau sa fac asta.
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
David987, utilizator
Am uitat sa mentionez: nu am asigurare pe locuinta.
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
David987, utilizator
Evident ca puteti sa o dati in judecata, insa ar trebui sa analizati daca este eficient. Un proces costa destul de mult, cheltuieli pe care cel care initiaza procesul trebuie sa le achite (ex: taxe de timbru - intre 5-8% din valoarea despagubirilor soliciate, onorariu expertize, onorariu avocat, taxe si cheltuieli de executare silita, alte cheltuieli de deplasare, fotocopiere, posta, etc.). Mai apoi, un proces dureaza mult timp (aprox. 1 an - in aceasta spetza). Nu stiu daca se justifica efortul pentru suma pe care intentionati sa o recuperati de la vecina.

De aceea, ar fi recomandabil sa ajungeti la o intelegere cu vecinele. Profitati de ajutorul oricarei persoane care va poate sustine in acest demers (administratorul blocului, instalatorul, avocatul, un mediator, etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac? amk1243 amk1243 Vecinul de la etajul superior a inlocuit teava de scurgere de la bucatarie. Au trecut 7 luni si in urma lucrarii efectuate sus, la mine au aparut pete de ... (vezi toată discuția)
Conflict vecin inundatie Cornel_imi_zice Cornel_imi_zice Va scriu pentru a va cere sfatul cum trebuie sa procedez cu vecinul de deasupra mea. Acesta m-a inundat anul trecut (aprilie 2008) in baie, deasupra chiuvetei ... (vezi toată discuția)
Canalizare infundata rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti ce este de facut in urmatoarele cazuri: 1. S-a infundat teava de scurgere pe coloana de baie si s-au inundat toate ... (vezi toată discuția)