avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce trebuie sa fac?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce trebuie sa fac?

Vecinul de la etajul superior a inlocuit teava de scurgere de la bucatarie.
Au trecut 7 luni si in urma lucrarii efectuate sus, la mine au aparut pete de umezeala ( care pana atunci nu erau prezente) cu exfolierea zugravelii pe care o efectuasem in anul anterior. ( Zugraveala a trebuit sa o refeac caci s a lucrat neatent si a spart peretele pana a intrat la mine in bucatarie, motiv pentru care am zugravit bucataria , dupa care vine problema actuala cu teava de scurgere de la bucatarie)
Fata de aceasta situatie eu ce trebuie sa le solicit intrucat , apa de scurgere de la etajele superioare, evident ca trece pe la mine ?
Cel mai recent răspuns: amk1243 , utilizator 15:35, 23 Noiembrie 2018
Ati reclamat deja vecinului pagubele deja produse?
Pt problema actuala faceti fotografii si discutati cu vecinul.
Daca este receptiv va face reparatiile necesare si va plati pagubele produse in apartamentul dvs.
Daca nu va trebui sa actionati in justitie.
Nu cunosc detaliile interventiei dar in functie de cum si unde s-a lucrat, azi, problema dvs poate veni din mai multe puncte: de la noua conducta de scurgere a vecinului, de la bransamentul noii conducte a vecinului pe coloana de scurgere, de la coloana de scurgere care s-a fisurat la sudura.
In ultimele 2 cazuri este implicata si AP prin faptul ca s-a deteriorat si partea de instalatie comuna.
Deci AP-ul va avea interesul sa se apere si sa va apere (reciproca fiind valabila).
I-am spus , urmarile pe care le a avut reparatia conductei de scurgere de al etajul superior. A motivat raspunzandu-mi c - a mi a propus sa se inlocuiasca si la mine conducta,de scurgere de fonta ( aceasta fiind foarte veche) care s-ar fi inlocuit in continuare cu cea de sus, dar ca eu nu am acceptat caci a mine nu erau urme de umezeala, si era proaspat zugravit , plus ca trebuia sa se sparga peretele pe o inaltime de 3 m, probabil, ca sa se inlocuiasca noua conducta Nu stiu cu ce materiale a inlocuit conducta veche. Noi suntem doar 3 apartamente si nu avem AP. Practic , este vorba de traseul de scurgere de la etajele superioare, deci parte comuna etaj 2 si etaj 3. Abia apoi vine partea de jos cu suparpunere etaj 3, etaj 2 si partea de jos. Deci partea comuna e pe traseul de jos ( la mine in final). Ce sa fac?
Interpretati gresit situatia.
Coloana din fonta care colecteaza apa uzata din diferitele apartamente este parte comuna a celor trei apartamente, deci decizia de schimbare trebuia sa fie luata in comun de catre cei 3 proprietari si executata in acelas timp pe toata inaltimea coloanei.
Din ceea ce scrieti nu s-a facut inlocuirea coloanei (partii comune) nici la vecinul, si nici la etajul superior.
Deci vecinul nu poate sa se refugieze in spatele faptului ca nu s-a facut reparatia totala a instalatiei comune pentru a justifica lucarea prost facuta la el in casa.
Vecinul are obligatia de a face reparatiile partii sale privative in conditii de calitate care sa asigure continuarea functionarii corecte a partilor comune ale imobilului.
Daca lucrarile de reparatii privative ar fi condus la concluzia ca partea comuna nu mai este utilizabila din cauza vetustitatii, vecinul avea obligatia sa instiinteze in scris cu confirmare de primire toti colocatarii.
Instiintarile trebuiau insotite de copii ale constatarii starii de vetustitate.
Constatarea unei stari de vetustitate se face numai de catre intreprinderi calificate si certificate.

ATENTIE, nu toti "mai nea" sunt in drept sa emita astfel de procese verbale de constatare!!!


1. Problema este ca la mine era proaspat zugravit la bucatarie si nici urma de infiltratie sau umezeala pe traseul de scurgere de la bucatarii, motiv pentru care nu am facut inlocuirea coloanei de scurgere de fonta. Teava de scurgere este singulara pentru ap. 3, se dubleaza la ap.2 ( adica am apa de la et. 2 si de la 3) pentru ca apoi pe parter sa am apa de la 2 si de la 3, deci se tripleaza, fiind comuna pentru toate apartamentele pe traseul ce cuprinde parterul inclusiv si pana la canalul colector de afara.
2. Eu ce trebuie sa fac, intrucat va veni acelasi instalator ca sa inlocuiasca si teava de canalizare de la baie. La mine in acest moment nici la baie (precum a fost la bucatarie) nu e vreo urma de umezeala. Peretele e alb si curat.
a) Ce fac cu lucrarea aceluiasi mester de la bucatarie pe care a facut-o in februarie acest an si
2) Ce fac acum cand va lucra la baie, la teava de canalizare fiind tot de fonta si pe perete de la tavan pana la zona de faianta sunt pete mari ruginite dar uscate, caci vecinul de la 3 si a inlocuit canalizarea acum 2 ani si a facut modificari de traseu conducte pentru colectarea apelor de la cada, chiuveta si masina de spalat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava sparta la etajul superior amk1243 amk1243 Buna ziua. Vecinul de la etajul 2 a inlocuit teava de scurgere de la bucatarie. In timp s -a spart si la etajul 1, cand a fost inlocuita. Pana in acest ... (vezi toată discuția)
Vecina refuza reparatii coloana apa comuna pe motiv ca a schimbat destinatia incaperii (fara autorizatie) CAPV CAPV Intr-un imobil cu 4 apartamente (2 ap parter, 2 ap etaj), am renovat unul din apartamentele de la etaj (in calitate de proprietari) inlocuind (din necesitate) ... (vezi toată discuția)
Reparatii coloana de apa dianacicero dianacicero Buna ziua, Am urmatoarea situatie: vecina de dedesubt vrea sa schimbe coloana de apa verticala, deci cea comuna, la nivelul apartamentului ei si pretinde ca ... (vezi toată discuția)