avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Actualizare suma din 1994, cu rata inflatiei
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Actualizare suma din 1994, cu rata inflatiei

In anul 1994, am cumparat o cota parte de 1/4 dintr-un bun imobil (un fost fanar) ce fusese proprietatea CAP-ului din localitate. Aceasta cota am cumparat-o impreuna cu o alta persoana.
La vremea respectiva, intreg imobilul a costat 150.000 lei. Suma cu care am contribuit a fost de 37.000 lei. Banii i-am dat persoanei care a cumparat restul cotelor, ca sa plateasca integral suma ceruta.
In toti anii acestia, nu am reusit sa recuperez nici fanarul , nici banii.

Acum insa, am discutat cu persoana respectiva si e de acord sa-mi deie suma platita de mine inapoi.

Dar, n-am nici o idee cat ar insemna 37.000 lei din 1994, acum, in 2013?

Stie cineva cum as putea actualiza suma asta sau cat i-as putea pretinde?

Cel mai recent răspuns: Swamera , utilizator 14:22, 28 Ianuarie 2014
E important daca ati imprumutat banii persoanei respective sau ati cumparat 1/4 din proprietate. Deoarece in caz de imprumut trebuie sa luati in calcul rata inflatiei iar calculul e matematic. Daca ati cumparat 1/4 datele se schimba deoarece valoarea imobiliara este mult mai mare acum decat in 1994. Asadar daca sunteti coproprietar in acte ar trebui facuta o expertiza deoarece v-ati pacali daca veti calcula in functie de inflatie.
I-am dat banii persoanei respective pentru a cumpara o cota-parte de 1/4 din imobil, pentru mine. Deci, coproprietate ar fi fost. Pe undeva.
Partea proasta e ca nu am acte, doar martori. Fiind si rude, i-am dat banii pe incredere iar el a profitat de asta. Intre timp, a demontat respectivul fanar si l-a carat la el acasa.

Acum insa, el recunoaste ca i-am dat banii si e de acord sa mi-i inapoieze.

Cam asta e situatia.
Daca nu aveti acte de coproprietate, nu aveti nici un document din care sa rezulte ca ati dat acesti bani si in plus fanarul a mai fost si demolat, nu vad cum s-ar putea face o expertiza tehnica judicara prin care sa se faca o evaluare a constructiei respective.
Ramane sa va intelegeti asupra sumei pe care sa v-o dea.
Faceti un calcul plecand de la salariul dvs. din 1994. Raportati venitul dvs. actual la salariul avut in 1994. Obtineti de cate ori este mai mare venitul dvs. in prezent fata de salariul din 1994. Inmultiti cei 37.000 lei dati in 1994 cu valoarea rezultata din raportul mentionat mai sus. Adaugati o suma (pe care o apreciati dvs.) pentru daune morale produse (v-a dus cu vorba 20 de ani) si veti fi pe aproape cu suma pe care o aveti de primit.
Daca nu va intelegeti asupra sumei de primit si deschideti o actiune in instanta, va trebui sa solicitati o suma, sa nominalizati martori. Procesul poate dura mult timp. Cheltuielile de judecata pot fi recuperate de la partea care pierde procesul.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Din pacate, intre timp, persoana care era martorul principal, a decedat.
O sa calculez asa cum ati spus si, ce sa zic, o sa ma bazez pe onestitatea lui.

Sunt constienta ca un proces ar dura mult prea mult si probele mele sunt mult prea slabe.
Buna ziua,

Dobanda legala in materie civila
Dobanda legala se stabileste, in materie civila, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%.
Dobanda conventionala nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an.
Obligatia de a plati o dobanda mai mare decat cea stabilita in aceste conditiile este nula de drept. Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris.
In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.

Conform Art. 11 din Ordonanţa Guvernului 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, OG nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 356/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă
Ultima modificare: Duminică, 1 Decembrie 2013
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza dobanda legala? MARIUS DRAGU MARIUS DRAGU Dupa ultima hotarare a judecatoarei a reiesit faptul ca din suma de 17000 euro se va plati dobanda legala a BNR .Cum se calculeaza dobanda avand in vedre ca ... (vezi toată discuția)
Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ? (vezi toată discuția)