avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

daca nu ma prezint in preaviz din motive familiale angajatorul ma poate da in judecata?si ce daune materiale poate pretinde de la mine care nu am nimic pe numele meu?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 7 Noiembrie 2013
1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Astfel, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

2. Daca prin neprezentarea salariatului la munca in perioada de preaviz se creeaza un prejudiciu angajatorului , atunci acesta este indreptatit sa solicite salariatului in cauza repararea acelui prejudiciu.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt : acordul partilor ori actiunea in justitie.
Multumesc mult .Ideea e ca eu lucram in vanzari, dar mai am 3 colege alaturi de care lucram.M-am imbolnavit si am stat in medical cam 2 luni si ceva dar intre timp mi-am anuntat un superior ca daca doreste eu pot renunta la medical si cu acordul partilor putem termina ca eu nu ma simt capabila sa continui serviciul momentan .S-au suprapus si niste probl familiale .Dar a ramas la stadiul de discutie telefonica si nu m-a mai contactat.In timpul concediului am facut o procura notariala pt un prieten care mi-a depus demisia cu acordul partilor ,demisie care nu a fost aprobata si mi s-a comunicat ca voi fi sanctionata disciplinar daca nu respect preavizul.Dec, e clar, sunt pusi pe facut rau nu vor sa ma inteleaga ca nu mai pot munci momentan.Si ce sa le restitui eu daca nu le-am luat nimic ,adica ce prejudiciu le-am creat eu eu pur si simplu nu pot continua serviciul .Sunt divortata ,am un minor in ingrijire si o mama operata care nu poate sa ma ajute cu nimic.As avea vreo sansa in instanta daca ma dau in judecata ca nu respect preavizul?Adica as fi vrut sa stiu care este cel mai rau lucru care se poate intampla daca ma dau in judecata?Va multumesc mult.
Pentru nerespectarea preavizului nu au de ce sa va actioneze in instanta, cel mai probabil va pot sanctiona disciplinar.
Va multumesc mult de tot!O seara frumoasa!
Scuze ,revin cu aceeasi problema.Am primit acum o notificare prin care ma anunta ca trebuie sa particip la un inventar si nu inteleg de ce!Adica ma roaga nu ma obliga.Noua ni s-a oprit luna de luna 50 de ron garantie asta de vreo 5 ani de cand lucrez la ei si probabil s-au gandit sa faca inventar ca oricum nu au facut de vreo 3 ani ,si stiti cum e la inventar imposibil sa nu iasa minusuri .Si deci implicit vor opri garantia.Adica asta ma gandesc ca asta este motivul pt care fac inventarul ca altul nu vad.Imi creeaza probleme faptul ca nu ma duc ca practic nu am de ce eu mi-am dat demisia.Multumesc

Alte discuții în legătură

Nerespectare preaviz mi_ss7u mi_ss7u In data de 15 oct mi-am dat demisia. Angajatorul a refuzat sa ma plateasca, mi s-a spus ca la lichidare(dupa ce stau in preaviz mi se vor restitui banii), iar ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara vreau_sa_stiu vreau_sa_stiu daca am trimis prin posta convocarea pentru cercetarea disciplinara dar angajatul in cauza tot vine la lucru.....nu se suspenda contractul pe perioada ... (vezi toată discuția)
Demisie lazaroiu lazaroiu un angajat a cerut demisia la zi,insa conducerea s.c. a aprobat cu preaviz de 15 zile. dupa depunerea demisiei angajatul ,n-a asteptat decizia conducerii si ... (vezi toată discuția)