Intrebarea mea se refera incadrarea unei firme la categoria de microintreprindere sau nu .
Conform legislatiei in vigoare daca o societate comerciala are mai mult de 20 % din venituri , venituri din activitati de consultanata si management este incadrat ca si microintreprindere sau nu ???? . ( Veniturile anuale sunt sub 65000 de euro ) .
ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
e) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Norme ART. 112^1:
1. Pentru încadrarea în condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. a) din Codul fiscal, persoana juridică română nu trebuie să înregistreze venituri din activităţile prevăzute la art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal.
Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor încheiate şi a altor documente care justifică natura veniturilor.
ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii
(6) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.
Norme ART. 112^2:
7. Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 112^2 alin.(6) din Codul fiscal datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile și cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv.
Deci din trimestrul in care aveti venituri din consultanţa, datorati impozit pe profit luând în calcul veniturile și cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv , indiferent de procentul acestor venituri in total venituri, si chiar daca sunteti sub plafonul de 65.000 euro, intrucat conditiile de la 112^1 Cod fiscal sunt cumulative.