avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Microintreprindere sau nu ?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Microintreprindere sau nu ?

Intrebarea mea se refera incadrarea unei firme la categoria de microintreprindere sau nu .
Conform legislatiei in vigoare daca o societate comerciala are mai mult de 20 % din venituri , venituri din activitati de consultanata si management este incadrat ca si microintreprindere sau nu ???? . ( Veniturile anuale sunt sub 65000 de euro ) .

Cu respect
gheorghe
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:05, 7 Noiembrie 2013
Potrivit Codului fiscal:

ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);

b) *** Abrogat;

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

e) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.

Norme ART. 112^1:

1. Pentru încadrarea în condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. a) din Codul fiscal, persoana juridică română nu trebuie să înregistreze venituri din activităţile prevăzute la art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal.

Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor încheiate şi a altor documente care justifică natura veniturilor.

ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(6) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

Norme ART. 112^2:
7. Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 112^2 alin.(6) din Codul fiscal datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile și cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv.


Deci din trimestrul in care aveti venituri din consultanţa, datorati impozit pe profit luând în calcul veniturile și cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv , indiferent de procentul acestor venituri in total venituri, si chiar daca sunteti sub plafonul de 65.000 euro, intrucat conditiile de la 112^1 Cod fiscal sunt cumulative.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma noua, taxe si impozite bursul bursul Buna ziua Vreau sa infiintez o firma noua si as dori sa platesc direct impozit pe profit de 16% si nu cei 3%. Pot fi platitor sau nu de tva ? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Micro: trecere voluntara la impozit pe profit mihaidp mihaidp Buna ziua, Se poate opta voluntar pentru impozitul pe profit sau doar dupa depasirea cifrei de afaceri de 65000E? Vreau sa deschid un magazin online pe ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la impozitul pe venitul microintreprinderilor la impozitul pe profit Sisa Sisa Buna seara, Nelamurirea mea este legata de calculul impozitului pe profit. Este vorba de o firma care a fost platitoare de impozit pe profit iar de la ... (vezi toată discuția)