avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune

Buna ziua!
Va rog foarte mult sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Tatal meu a decedat in iunie 2013. Traia in concubinaj cu o femeie de mai multi ani. Au cumparat impreuna in cote 50%-50% un apartament. Tatal meu mai avea si 1000 mp de pamant cumparat inainte de a fi cu aceasta femeie.
Vreau sa deschid succesiunea si nu stiu de unde sa incep. Unii spun ca ma costa foarte mult sa fac aceasta succesiune. 2% din valoarea mostenirii-impozit la stat, taxa de timbru, onorariu notar,....Oare mai raman si eu cu ceva?
Ma poate ajuta cineva cu date concrete? Unde trebuie sa ma duc mai intai? Pot beneficia de ceva reduceri/scutiri de taxa?
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 23:54, 8 Noiembrie 2013
neafiind casatoriti, daca d-na nu are testament in favoarea sa, nu are drept de mstenire , ci doar un drept de creanta, daca terenul este pe numele tatalui dvs. prin urmare, nu veti imparti mostenirea cu ea. Desigur nu se poate nimeni pronunta pana nu analizeaza cazul concret.
Sotia nu are nici un drept la teren. La casa, asa cum spuneati, cotele sunt egale.
Da, puteti face cereri pentru scutire, esalonare, reducere cote taxe de timbru in cazul in care mergeti pe instanta si indepliniti conditiile legii. Notarul nu poate reduce cuantumul taxelor de timbru.
Cuantumul exact al taxelor se poate stabili numai dupa ce scoateti un certificat cu valoarea de impunere a terenului de la Primarie.
Valoarea terenului 5000 lei insa nu stiu cat este impunerea la acest teren. Stiu ca este extravilan, teren arabil si de padure. Nu stiu insa cum se va proceda cu cota parte din apartament.
Daca merg pe instanta, pe cine chem in judecata? Pe concubina? Noi suntem 3 frati: 2 in Timisoara, eu in Sibiu si concubina in Slobozia. Unde deschid actiunea si ce cer?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
mioara2012, utilizator
Depinde de obiectul cererii. Daca doriti sa dezbateti succesiunea (asa cum ati aratat in primul post) instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului potrivit art.118 C.p.c.
In privinta cotei parti din apartament nu se poate proceda decat intr-o singura maniera: Daca apartamentul este comod partajabil va fi impartit in natura (putin probabil). Daca nu este comod partajabil va fi atribuit uneia din parti exclusiv urmand ca cealalta parte sa primeasca o suma de bani (sulta) corespunzand valorii cotei pe care nu o poate primi in natura.
Ati spus ca depinde de obiectul cererii. In situatia noastra, in afara de deschiderea succesiunii, ce alt obiect ar mai exista?
Succesiunea, se poate rezolva prin mediere? Daca da, cine cheama la mediere concubina? Toti fratii sau unul cu imputernicire de la ceilalti 2?
Sau cum ma sfatuiti?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
mioara2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)
Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)