Buna ziua,
S-a incheiat un contract de leasing in care administratorul are si calitatea de fidejusor. In contract este prevazuta si o asigurare de viata in favoarea administratorului.
Cum clasific sumele aferente asigurarii:
1. cheltuiala deductibila
2. cheltuiala nedeductibila
3. venituri asimilate salariilor, dat find faptul ca administratorul este si salariat
Multumesc.
In opinia mea sunt incidente prevederile art.55, alineatul 3, litera (g) din CF, care precizeaza ca sunt avantaje de batura salariala primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii;
In functie de relatia persoanei cu entitatea platitoare de venituri, tratamentul fiscal poate fi urmatorul(punctul 70 din Normele art.55): - pentru beneficiarii care obţin venituri salariale şi asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de această natură ale lunii în care sunt plătite primele de asigurare;
- pentru alţi beneficiari care nu au o relaţie generatoare de venituri salariale şi asimilate salariilor cu suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse în conformitate cu prevederile art. 78 din Codul fiscal.
Din experienta, va pot spune ca organele de inspectie intotdeauna vor considera primele de asigurare platite de catre entitate in contul salariatilor ca fiind venituri de natura salariala, in materie de relatii de dependenta, prevaland reglementarile Titlului III.
Sumele datorate in cazul reconsiderarii acestor venituri vor uluitoare, astfel incat sa se merite administrarea unui alt tratement fiscal decat cel de baza.