Expresia instituţie de utilitate publică sau institutie de interes public nu coincide nici cu notiunea de „institutie publica" nici cu cea de „autoritate publică". Această expresie desemnează acele structuri private (persoane juridice de drept privat) autorizate de o autoritate publică să presteze un serviciu public, aflându-se sub supravegherea şi controlul unei autorităţi publice (ex. o universitate privată).
Instituţiile de utilitate publică se aseamănă cu instituţiile publice din punctul de vedere al naturii activităţii pe care o desfăşoară, ambele categorii de structuri având o misiune de serviciu public.
Interesul public = ansamblul nevoilor sociale, obiectiv determinate, evaluate politic şi consacrate prin norme juridice.
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 cuprinde o definiţie a noţiunii de „interes legitim public". Potrivit art. 2 alin. (1) lit. r) din acest act normativ, prin interes legitim public se înţelege interesul care vizeaza ordinea de drept si democratia constitutionala, garantarea drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, satisfacerea nwvoilor comunitare, realizarea competentei autoritatilor publice.
Buna seara. Revin cu o intrebare: cum distingem persoana juridica de interes public de o institutie publica? Sau mai bine zis: institutia publica nu poate fi considerata o persoana juridica de interes public?
Ex.: Guvernul Romaniei ofera un serviciu public prin administrarea statului pentru a mentine ordinea de drept etc., autorizat de Parlamentul Romaniei sa functioneze prin votul de investitura, aflandu-se sub controlul acestuia.