Persoana care este vinovata pentru producerea accidentului rutier raspunde penal sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, incriminata de art. 184 din Codul penal.
Daca certificatul medico-legal atesta un numar de ingrijiri medicale mai mare de 60, nu este necesara plangerea penala prealabila, act de sesizare ce se inainteaza politiei sau parchetului, si prin care este pusa in miscare actiunea penala.
Plangerea penala prealabila trebuie sa cuprinde urmatoarele elemente obligatorii : trebuie sa fie indicat,asadar , numele faptuitorului, domiciliul acestuia,numele dumneavoastra, parte vatamata ,locul unde domciliati, imprejurarile in care fapta a fost comisa, urmarea imediata a infractiunii .
In caz ca va constituiti parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat , precizati, defalcat, sumele de bani , ce reprezinta daune morale si materiale.
Plangerea penala prealabila se introduce in termen de 2 luni de la data cand ati sau ati putut cunoaste pe faptuitor, prin urmare, va puteti adresa Politiei , in vederea identificarii acestuia, in caz ca refuza sa va furnizeze date ce tin de persoana sa.
Impacarea partilor inlatura raspundea penala, chiar in in etapa recursului procesului penal, iar in cazul in care polita RCA este valabila, asiguratorul de raspundere civila delictuala acopera paguba suferita, in solidar cu inculpatul, desigur, in limita plafonul prevazut de lege.
Expertiza medico-legala, expertiza tehnica pot fi efectuate chiar in etapa urmaririi procesului penal.
In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).
Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.
In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.
In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este suspendata conditionat , conform art . 81 din Codul penal , dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune.