Buna ziua. Am fost chemat la politie de un politist de la proximitate pt ca mi s-a facut o reclamatie de catre o persoana care vrea neaparat si cu orice pret sa ma poarte prin politie si prin anchete. Cu aceasta persoana am avut o discutie contradictorie dupa care a inceput sa tipe dupa mine pe strada si sa-mi adreseze cuvinte jignitoare fapt pt care am sesizat politia si a fost anchetat. El ca sa se razbune mi-a facut acea reclamatie de care am spus mai inainte in care m-a acuzat ca as fi folosit un spray lacrimogen asupra lui. Eu am mers la politie ,am raspuns ca nu a fost asa ba am adus si un martor care a confirmat nevinovatia mea. Acesasta reclamatie abuziva facuta de aceasta persoana m-a determinat sa va intreba si va rog din suflet sa-mi raspundeti daca as putea sa-l acuz de calomnie pt reclamatia tendentioasa facuta de acesta si unde ar trebui sa ma adresez , cum as avea acces la probe (ma refer la dosarul care se afla la politie) in cazul in care mi-ar fi cerute in instanta. va multumesc
Sectiunea I - Sesizarea organelor de urmarire penala
Art. 221 - Modurile de sesizare Organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens.
Cand, potrivit legii, punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevazut de lege, urmarirea penala nu poate incepe in lipsa acestora.
De asemenea, urmarirea penala nu poate incepe fara exprimarea dorintei guvernului strain in cazul infractiunii prevazute in art. 171 din Codul penal.
Cand prin savarsirea unei infractiuni s-a produs o paguba uneia din unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal, unitatea pagubita este obligata sa sesizeze de indata organul de urmarire penala, sa prezinte situatii explicative cu privire la intinderea pagubei, date cu privire la faptele prin care paguba a fost pricinuita si sa se constituie parte civila.
Art. 222 - Plangerea Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana fizica sau de o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.
Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului daca este cunoscut si a mijloacelor de proba.
Plangerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii.
Plangerea facuta oral se consemneaza intr-un proces-verbal de organul care o primeste.
Plangerea se poate face si de catre unul dintre soti pentru celalalt sot, sau de catre copilul major pentru parinti. Persoana vatamata poate sa declare ca nu-si insuseste plangerea.
Pentru persoana lipsita de capacitatea de exercitiu, plangerea se face de reprezentantul sau legal. Persoana cu capacitate de exercitiu restransa poate face plangere cu incuviintarea persoanelor prevazute de legea civila.
Plangerea gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite organului competent.
Mai pe scurt, plecand de la informatiile oferite de colegul meu, va puteti adresa cu plangerea la procurorul de serviciu de la parchetul de pe langa judecatoria in circumscriptia careia locuiti. Neparat sa o intocmiti in dublu exemplar pentru ca pe exemplarul dvs sa primiti nr. de inregistrare.
Succes.