avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca pe perioada determinata

Buna seara!
Sa va spun despre situatia mea in acest moment:sunt angajata pentru o perioada determinata (28.04.2008-29.10.2009) si sunt insarcinata in 4luni si jumatate(dpn 15.08.2009).
Poate sa i-mi spuna cineva ce drepturi am in aceasta situatie?Mie mi s-a spus de la serv.personal al societatii ca nu voi beneficia de concediul de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani deoarece in momentul expirarii contractului mi se va inchide cartea de munca si ca trebuie sa ma interesez la primarie sau la asigurarile sociale ce trebuie sa fac pentru a primi indemnizatia de crestere copil.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 19:45, 31 Martie 2009
Aveti stagiul de cotizare prevazut de lege, veti beneficia de CIC chiar daca nu veti mai fi angajata la firma in momentul in care veti solicita indemnizatia de crestere.
Sanatate!
Se pune problema raportului intre suspendarea de drept a contractului individual de munca (art. 50 lit. a) din Codul muncii) sau suspendarea la cerere (art. 51 lit. a) din Codul muncii) si incetarea de drept a acestuia (art. 56 lit. j) din Codul muncii).

Întrucat dispozitiile legale in vigoare nu excepteaza de la acordarea concediului de maternitate sau concediului de ingrijire a copilului pana la 2 ani femeile incadrate in munca pe durata determinata, rezulta ca si in cazul lor contractul individual de munca se suspenda, chiar daca termenul pentru care a fost incheiat contractul urmeaza a expira inainte de implinirea duratei concediului respectiv.

Într-o asemenea situatie, contractul individual de munca nu poate inceta prin implinirea termenului pentru care a fost incheiat, dupa cum, de regula, nu poate inceta nici prin concediere, indiferent daca a fost incheiat pe durata determinata sau nedeterminata.

Astfel cum s-a pronuntat si doctrina juridica, institutia suspendarii constituie una din modalitatile prin care dreptul muncii asigura protectia (ocrotirea) salariatului.

În sustinerea solutiei propuse sunt si prevederile art. 49 alin. (3) si alin. (4) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare, potrivit cu care: „Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente”, fiind exceptate de la aceste beneficii numai cazurile suspendarii contractului individual de munca datorate unei fapte imputabile salariatului

Recomandare:


In speta este necesar a se emite o decizie, ca act intern al angajatorului prin care:

- sa se dispuna suspendarea sau sa se constate starea de suspendare a contractului individual de munca;

- sa se precizeze temeiul legal al suspendarii: suspendarea de drept a contractului individual de munca (art. 50 lit. a) din Codul muncii) sau suspendarea la cerere (art. 51 lit. a) din Codul muncii), dupa caz;

- sa se consemneze efectele legale ale suspendarii respective: pe durata suspendarii, salariata are dreptul la indemnizatii pentru concediu de maternitate sau pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, in conditiile stabilite de dispozitiile legale in vigoare;

- sa se consemneze ca la data incetarii cauzei de suspendare a contractului individual de munca se aplica art. 56 lit. j) din Codul muncii, privind incetarea de drept a contractului respectiv.
da, din pacate pentru dumneavoastra si din fericire pentru ei, dupa expirarea contractului, nici una din parti nu are nici un fel de obligatie fata de cealalta parte.Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie ca la data nasterii copilului sa aveti minim 12 luni lucrate legal si cu taxele platite la zi.Daca va expira contractul inainte, incercati neaparat sa faceti o alta angajare care sa dea continuitate perioadei de 12 luni.
va dorim succes si nastere usoara.
incetarea CIM se produce de drept. contractul se suspenda doar pana la data expirarii CIM. d-na beneficiaza de CIC, si de indemnizatie.

mi-am corectat raspunsul. l-am formulat gresit, intr-adevar, sub impulsul de a nu fi de acord cu dvs...in privinta suspendarii cim, chiar dara e pe durata determinata.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
bobo24, utilizator
Haideti sa fim atenti cand dam un raspuns. Data preconizata a nasterii este 15.08.2009, data cand doamna in cauza va fi inca salariata. Indeplineste toate conditiile pentru a beneficia de CIC. Contractul ii expira ulterior, in luna a 10-a. NU este o conditie ca aceasta sa mai aiba raporturi de munca cu angajatorul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca pe perioada concediului de maternitate alisil alisil Buna!Ma aflu intr-o situatie destul de delicata deoarece peste cateva luni voi intra in concediu de sarcina si lauzie,iar pe la jumatatea acestuia mi se va ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim pentru cresterea copilului BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT acum doi ani unei angajate X i s-a intrerupt CIM pentru cresterea copilului. In aceasta perioada firma a angajat o alta persoana Y cu CIM pe periada ... (vezi toată discuția)
Concediu pt crestere si ingrijire copil Carmen Curelea Carmen Curelea Va prezint un caz : Salariatul are cim pe perioada determinata 01.01.2004-31.12.2006. intra in CIC in mai 2006 pa in 15.07.2007 pt. primul copil (atunci ... (vezi toată discuția)