acum doi ani unei angajate X i s-a intrerupt CIM pentru cresterea copilului.
In aceasta perioada firma a angajat o alta persoana Y cu CIM pe periada determinata de 6 luni datorita suspendarii CIM al titularului de post.
La 1 octombrie urmeaza sa revina X din concediu de cresterea a copilului.
Pe 30 septembrie lui Y ai expira contractul pe perioada determinata.
Cum se procedeaza in aceasta situatie?Mai trebuie concediata Y?Trebuie facuta o notificare pentru Y?Dar in cazul lui X cum se procedeaza?
Y inteleg ca are CIm pe durata determinata, deci va expira de drept, de ce sa o concediati?
X reia activitatea in acelasi post in urma unei cereri de reluare a activitatii dupa CIC.
ART. 56*)/ Codul muncii
Contractul individual de muncă încetează de drept:
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
----"Y" beneficiaza de indemnizatie somaj daca are stagiul cerut de lege ----
Pentru persoana "Y" : cand se incheie perioada determinata se incheie si raporturile de munca a acelei persoane cu unitatea;nu faceti concediere,pentru ca nu e cazul.Se face decizie de incetare a contractului de munca , cu art.56 ,i se plateste salariul normal,zilele de concediu neefectuate ,daca are,sa i le platiti si cam atat.Numai daca doriti si doreste si acea persoana,puteti sa o tineti in continuare ca angajata(in functie de nevoia firmei de a avea inca un angajat),dar nu sunteti obligat.
Pentru persoana "X",titularul postului ii veti face reincadrarea in postul de pe care a fost suspendata,printr-o decizie in acest sens,iar restul relatiilor in munca vor decurge normal,ca si pana in momentul intrarii in concediu de maternitate.
1. pt X , pe baza cererii ei de reluare a activitatii( inregistrata si aprobata de conducerea unitatii) se face dispozitia de reluare a activitatii in baza aceluiasi contract de munca .
2. pt Y , tinand cont de expirarea duratei contractului de munca, se face dispozitie de incetare a CIM conform art 56/j din CM.