Vreau sa cumpar un utilaj pentru un PFA dar datorita unor imprejurari nu pot face acest lucru direct ci prin PFA care va deveni primul proprietar. Imediat dupa ce acesta cumpara vreau sa imi vinda acest utilaj, bineinteles, pentru o suma modica. PFA -ul va continua sa lucreze pe utilaj.
Din situatia de mai sus situatie rezulta urmatoarele intrebari:
1. Conteaza si se poate demonstra in vreun fel ca PFA -ul va plati acest utilaj din economii si nu din veniturile rezultate din activitatea pe care o presteaza?
2. Poate PFA -ul sa revinda acest utilaj unei persoane fizice?
2. La cit timp dupa achizitionarea utilajului poate fi acesta revindut de catre PFA?
3. Statul va percepe vreun impozit/taxa in cazul acestei vanzari?
4. Vinzarea implica o 'plimbare' pina la notar?
5. Poate PFA -ul sa continue sa lucreze pe acest utilaj desi nu mai este proprietar? Si in ce conditii din punct de vedere legal? Apar anumite obligatii fata de stat sau din contra are niste avantaje?
1. Se poate proba acest lucru
2. Da
3. Oricand
4. Da. Pretul utilajului astfel vandut va fi venit al PFA
4. Nu, nu este nevoie de notar
6. PFA poate lua utilajul in chirie sau comodat de la PF. Singura obligatie este aceea a platii impozitului pe veniturile din inchiriere
Va multumesc pentru raspunsurile la obiect. Mai am 2 nelamuriri.
Daca PFA -ul imi va vinde utilajul, este obligat de stat sa ceara aceeasi suma cu care initial l-a achizitionat? Daca de exemplu utilajul costa 100.000RON, PFA-ul il poate revinde cu 1RON fara a comite o ilegalitate? Intreb acest lucru deoarece as vrea sa evit un impozit usturator din partea statului tinind cont ca asa cum ati spus, PFA -ul vinzind ceva, venitul rezultat este venit al PFA deci sigur impozabil de stat.
Presupunind ca utilajul imi va reveni, pot stabili de exemplu o chirie modica (1RON de exemplu) din partea PFA?
Sper sa nu par deplasat dar desi anumite lucruri mi se par logice, nu cunosc legea..care uneori poate fi ilogica.
Oricum, cu siguranta voi face o programare la un cabinet de avocatura inainte de actiunea propriu-zisa dar consider ca orice sfat isi poate dovedi utilitatea cindva.