avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se poate pedepsi / chema in judecata o persoana ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se poate pedepsi / chema in judecata o persoana care te insulta

Buna ziua!

1. Am citit pe Internet, puteti verifica:
"
INSULTA şi CALOMNIA sancţionate cu închisoarea

Știri

April 30, 2013 34 Comentarii 50 Afișări
CCR a decis: Insulta şi calomnia reintroduse pot fi iar sancţionate penal

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, luni, ca este neconstitutionala dezlegarea data problemelor de drept judecate prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectiile Unite nr.8 din 18 octombrie 2010 prin care s-a stabilit ca normele de incriminare a insultei si calomniei nu sunt in vigoare.

O ştire aparent banală a fost trecută ieri cu vederea. Curtea Constituţională a României a acceptat o excepţie de neconstituţionalitate ridicată în cadrul unui proces la judecatoria Iasi (punctul 4) – prin intermediul căreia INSULTA şi CALOMNIA pot fi din nou sancţionate cu închisoarea. Asta după ce anterior ÎCCJ a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care cele două nu mai erau sancţionate cu închisoarea. CCR susţine acum că ÎCCJ nu a ţinut cont în decizia sa de o decizie mai veche a CCR prin care Legea care dezincrimina calomnia şi insulta a fost declarată neconstituţională." etc.etc.

2. Deci cum putem pedepsi-chema in judecata o persoana care te insulta sau te calomniaza si sa-i cer daune in bani?!Sau suntem o tara de mitocani?!?!?!Mitocania e incurajata de "justitia" romana?!Cum e posibil?!
3. Mi se pare ca in cazuri penale nu e nevoie de mediere.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:38, 17 Octombrie 2018
2-Este o diferenta semnificativa intre " a pedepsi" si "a chema in judecata"
In temeiul dispozitiilor
Legi Fundamentale,art 21 - 1-Accesul liber la justitie Orice cetatean se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor,a libertatilor si a intereselor sale legitime
2-Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept

Referitor la " pedepsire",daca va referiti la varianta legala,se poate aplica numai de catre autoritatea competenta in domeniu,respectiv instanta de judecata
Daunele pot fi solicitate,instanta de judecata urmand sa analizeze probele partilor ,daca prin fapta savarsita dedusa judecatii exista elementele constitutive ale infractiunii ,daca au fost aduse atingere onoarei,reputatiei,imaginii petentului
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
ynocentta, utilizator
cred ca puscariile sunt pline cu oameni care nu ar trebui sa fie acolo. Eu de exemplu, nu vreau sa suport cheltuielile de intretinere pt un puscarias care te-a insultat pe tine. Puscariile ar trebui sa fie numai cu persoane care comit infractiuni cu violenta. Pentru infractiunile materiale ar fi suficiente pedepsele pecuniare. Pe de alta parte, ar trebui cautata CAUZA INFRACTIUNILOR. Cred ca este tocmai societatea si inegalitatile din ea. Dovada aici [ link extern ]
In plus, puscariile sunt incubatoare de infractiuni. Cei care ies de acolo recidiveaza in majoritatea lor pt ca nu se rezolva cauza. Dimpotriva
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
lucianrosca, utilizator
pana la civilizatie sa curga tot sangele! in statele civilizate, dauna cunoaste multe forme... chiar si penale! in salbaticie, daca nu curge tot sangele, se considera ca a striga in gura mare despre insulta si calomnie.. e doar un moft!
Pai, dupa logica dvs. halucinant de falsa, incredibila, irationala, cand va voi vedea pe strada am sa va arunc in fata toate insultele, toate laturile care-mi vin la gura-referitoare la familia dv etc....voi face asta zambind si nepasator stiind ca dv. nu vreti sa ma intretineti (e vreo suma de milioane?!...)
in puscarie pe mine, care v-am injurat de mama si de...Sau ,de fat, propuneti ca oamenii sa se faca albie de porci reciproc si sa scoata cutitele?!
CYBORG a scris:

Pai, dupa logica dvs. halucinant de falsa, incredibila, irationala, cand va voi vedea pe strada am sa va arunc in fata toate insultele, toate laturile care-mi vin la gura-referitoare la familia dv etc....voi face asta zambind si nepasator stiind ca dv. nu vreti sa ma intretineti (e vreo suma de milioane?!...)
in puscarie pe mine, care v-am injurat de mama si de...Sau ,de fat, propuneti ca oamenii sa se faca albie de porci reciproc si sa scoata cutitele?!


Nu va intretin in puscarie, dar insultele se pot pedepsi pecuniar (material, adica). Cand stiti ca riscati sa ramaneti fara avere din cauza despagubirilor de dat, o sa va ganditi mai bine daca e bine ce faceti. Iar cei fara avere stiti ca presteaza munca in folosul comunitatii daca nu au bani de amenzi.

Daca X te injura, pedeapsa se duce catre contribuabili pentru ca li se papa niste bani, desi ei nu au nicio vina.

Si poate explicati ce inseamna logica " halucinant de falsa, incredibila, irationala". Argumentati ce spuneti. Cu argumente progreseaza lumea, nu cu etichetari gratuite.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
lucianrosca, utilizator

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia vor fi sau nu reincriminate? CYBORG CYBORG Buna seara! Stie cineva cu exactitate daca insulta si calomnia vor fi sau nu reincriminate in noul cod de procedura penala care va intra in vigoare in febr. ... (vezi toată discuția)
Calomnia samjadammar samjadammar imi permit sa va deranjez cu o intrebare . care este sanctiunea sau pedeapsa pentru calomnie? (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)