avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scoaterea boxelor la licitatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scoaterea boxelor la licitatie

Deoarece numarul boxelor care se gasesc, din constructie, la subsolul blocului este mult mai mic decat numarul proprietarilor, una din doamnele mai nou-venita in imobil, doritoare sa aiba si dumneaei o boxa, solicita presedintelui de asociatie sa demareze scoaterea la licitatie a acestor spatii.Boxele sunt prevazute in planul initial al blocului, au suprafete diferite si sunt compartimentate inca de la inceput, fiecare cu pereti de caramida (ca si blocul), cu geam termopan si calorifer. Proprietarii care au in folosinta boxe platesc lunar chirie fixa. Va rog sa-mi spuneti daca exista o baza legala pentru un astfel de demers si care ar fi pasii prevazuti de legislatia in vigoare.
Cel mai recent răspuns: Fritz32 , utilizator 06:05, 17 Octombrie 2019
Daca blocul a fost prevazut cu boxe si acestea fac parte din partea comuna, au fost deja atribuite iar proprietarii platesc chirie, doamna care a venit acum nu poate decat sa faca cerere de atribuire a unei boxe, iar in cazul in care cineva renunta sau nu plateste chiria sa fie pe lista de prioritate.
Cum ar fi ca la fiecare nou venit in condominiu sa se faca o licitatie.:D
Boxele din subsolul tehnic reprezinta parte comuna
Norma in vigoare nu prevede la nivelul asociatiilor de proprietari realizarea de licitatie in vederea inchirierii spatiilor parte comuna
Boxele pot fi individual utilizate prin incheierea de contracte de inchiriere sau de concesiune,
in anumite conditii- negociate si asumate de catre parti
danibo a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca exista o baza legala pentru un astfel de demers si care ar fi pasii prevazuti de legislatia in vigoare.

Prin hotararea adunarii generale s-ar poate organiza si licitatie dar ar fi fost corect aceasta sa se fi organizat de prima data, atunci cand s-au impartit boxele si nu acum, asa cum bine se spunea mai sus ca orice nou venit determina o alta licitatie...
Totusi plata unei chirii egale pentru orice boxa chiar avand suprafete si pozitii diferite nu cred ca este corecta.
De aceea ar fi trebuit o licitatie. Se stabilea un pret de pornire pe metru patrat si se incepea licitatia cu boxa cea mai ravnita, apoi cu urmatoarea...cu stabilire unui pas de licitatie de X lei...
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra, care ridica, insa, o problema: care este temeiul pentru stabilirea unui pret de pornire pe m.p.? Chiria care este platita acum de catre utilizatorul fiecarei boxe nu este egala intre boxe cu suprafete diferite, ci -cum am spus- fixa de la o luna la alta, pana ce adunarea generala a proprietarilor hotaraste (anual) indexarea acesteia.

Va multumesc pentru raspuns. Un contract de inchiriere sau de concesiune implica interventia unui avocat specializat in probleme contractuale, ceea ce complica lucrurile ....

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra, cu care sunt in consens si care imi da o orientare in privinta pozitiei pe care o voi avea in sedinta adunarii generale.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
danibo a scris:
...care este temeiul pentru stabilirea unui pret de pornire pe m.p.?

Poate va referiti la un temei legal sau asa ceva. Dar e economie de piata, toata lumea stie sau ar trebui sa stie de cerere si oferta...
Simplu, in adunarea generala sau in comitetul executiv, un membru al asociatie propune 5 lei/m.p. Altul o sa spuna ca e mult iar altul ca e putin. Se va stabili 3 sau 5 sau 7 lei/m.p. ca pret de pornire. Asta are o importanta mai mica pentru ca pe fiecare boxa se vor inscrie mai multi si pretul inchirierii poate creste in cadrul licitatiei.
Un contract de inchiriere sau de concesiune implica interventia unui avocat specializat in probleme contractuale, ceea ce complica lucrurile ....

Daca vreti nu va opreste nimeni sa aplelati la un organizator de licitatii (ma ofer pentru ca am fost presedinte al comisiei de licitatie intr-o institutie bugetara, cu toate tabieturile si conditiile legale). Ori apelati la un avocat. Dar lucrurile sunt simple si nu este nevoie. Gasiti formulare de contract pe internet si le puteti adapta situatiei dumneavoastra. Contractul se incheie in doua exemplare, unul pentru asociatie si altul pentru chirias. Se semneaza de chirias si presedinte. Se inregistreaza doar la asociatie si nicaieri la vreo institutie.

Am inchiriat in timp aproape tot ce se poate in asociatie: boxe la subsol, boxe la parter, uscatoare pe casa scarii, uscatoare pe terasa blocului, peretii liftului, peretii exteriori ai blocului... Dar mai avem resurse. Astazi am tratat cu o firma organizatoare de spectacole sa-si instaleze 8 panouri din plastic pe stalpii blocului (in trotuar) cu doar 10 lei/luna/ panou. Fara licitatie. Ei ne ofereau 8 invitatii lunar la spectacole care ar fi costat intre 20 si 100 lei fiecare in functie de specatacol. Le-am explicat ca nu are rost "sa-i jecmanim" si ca ne multumim doar cu 80 lei/luna, bani putini dar "in mana" cu factura si chitanta fara probleme.

Boxele le-am inchiriat cu 5 pana la 15 lei/m.p./luna si avem astfel boxe pe care luam 5 lei pe luna avand doar un metru patrat pana la boxe, uscatoare... pe care luam 100 lei/luna. Dar chiar la spatii egale ca suprafata pretul chiriei difera. Un proprietar a inchiriat o boxa de 7 m.p. cu 100 lei/luna si a platit lunar aproape doi ani. Intr-o zi a venit la asociatie si a spus ca renunta la boxa pentru ca nu poate sa mai suporte aceasta chirie. Am ascultat, am inteles necazul omului, stiam ca nimeni nu vrea acea boxa si i-am redus chiria la jumatate. Plateste corect si multumit ca a fost inteles...

Am avut doua spatii goale pentru care nu gaseam chiriasi cu toate ca am anuntat la afisier, am discutat in adunarea generala, in comitet, am dat anunturi pe internet... Erau egale cu altele pe care luam deja cate 50 lei/luna. Cum aceste doua spatii stateau nefolosite de vreo doi ani, am anuntat ca le inchiriem cu doar 25 lei/luna si asa au aparut dupa vreo luna doi propritari care le-au inchiriat. Dar am pierdut doi ani de chirie pana ne-am adus aminte de legea cererii si ofertei.
Am avut si situatia cand doi proprietari voiau aceeasi boxa. Dupa ce unul din ei era foarte revoltat ca e mai proprietar decat celalalt, ca celalalt nu se mai satura... au formulat fiecare cate o oferta catre asociatie si in prima sedinta a comitetului boxa a fost inchiriata celui mai serios dintre ei fara nici o licitatie. S-a discutat si s-a tinut cont de istoricul fiecaruia ca proprietar cu sau fara restante, ca proprietar care a ajutat sau nu asociatia atunci cand a fost nevoie... Pretul oferit a fost chiar ultimul argument dar intamplarea a facut ca cel care era mai apreciat sa ofere si pretul cel mai mare.

Am avut o boxa pe care se "bateau" patru proprietari. Au fost invitati toti la o discutie la sediul asociatie. Dupa 15 minute de discutii, unul a renuntat iar cei trei au inchiriat impreuna acea boxa impartind egal boxa si chiria.

Avem si proprietari noi care vor boxe. Unii au fost rezolvati altii inca asteapta si atunci cand se va ivi prilejul (renunta altul sau vinde apartamentul) poate vor fi rezolvati.

V-am dat cateva exemple din practica si poate ca sunt folos si altora.

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu la/pe bloc mioara baditoiu mioara baditoiu Buna ziua, urmeaza sa preiau administratia unui bloc, iar Asociatia respectiva de Proprietari nu detine nici-un leu sume cu destinatii pentru reparatii, sau ... (vezi toată discuția)
Chirie ghena dezafectata ursulina ursulina Bună zua! Sunt administrator la o asociaţie de proprietari şi am următoarea problemă: Ghenele au fost desfiinţate, în sensul că nu se mai folosesc ... (vezi toată discuția)