avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cotizatiile la stat ca persoana fizica
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cotizatiile la stat ca persoana fizica

Buna ziua,

Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de munca. Pana ce imi voi gasi alt job, este posibil sa achit ca persoana fizica cotizatiile la stat? Ma intereseaza sa stiu daca as beneficia apoi de indemnizatia de crestere a copilului in cazul in care as achita aceste taxe.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:00, 11 Noiembrie 2013
1. Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este conditionata de plata contributiilor sau a impozitului pe venit.
Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale.

2.Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

4. O persoana fizica se poate asigura in sistemul de pensii, la sanatate sau la somaj. prin incheierea unor contracte dea sigurare cu Casa de pensii, casa de Asigurari de Sanatate, precum si cu AJOFM-ul.
Detalii, in acest sens, gasiti aici :
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As vrea sa-mi mearga cartea de munca mariusica01 mariusica01 buna ziua as avea o intrebare>am un ,,ii,,cu un magazin,as dori sal inchid,dar as vrea sami mearga cartea de munca,contabilul mia zis ca pot sami platesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc nelly_cosmin@yahoo.com nelly_cosmin@yahoo.com C\'è trebuie sa fac pt a beneficia de concediu postnatal? Nu am muncit cu carte de munca ,dar asa vrea sa imi platesc singura taxele. Este posibil?si daca da ... (vezi toată discuția)