avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz la locul de munca

In data de 21 octombrie am intrat in medical (probleme reale, hemoragie uterina constata de medicul specialist, febra, s.a.), am anuntat la locul de munca iar dupa o ora si jumatate primesc o notificare prin e-mail (ulterior prin posta) privind incetarea colaborarii angajatorului cu mine. Mai mult, imi inchide CIM-ul, il inregistreaza in Revisal si-l transmite la ITM, on line. Dar in aceiasi zi cand angajatorul imi inchide CIM-ul incepand cu data de 21, imi elibereaza o adeverinta pentru medic din care rezulta ca cel putin in acea zi, eram inca angajata lui.
In data de 23 reusesc sa duc la semnat concediul medical la medicul de familie dupa care il scanez si-l trimit pe e-mail.
In 02 noiembrie ii trimit angajatorului medicalul prin posta cu confirmare de primire, ajunge la el in data de 05 noiembrie, semneaza confirmarea dar tot pe confirmare este trecut destinatar lipsa la domiciliu si plicul cu concediul medical imi este retransmis! Cu alte cuvinte, patronul nu a binevoit sa primeasca plicul pt care totusi a semnat!
Se poate asa ceva? Cum ar trebui sa-l trimit pt a mu mai putea refuza plicul? Si-apoi, la destinatia la care am trimis plicul este sediul firmei in care se desfasoara activitatea acestuia si are 10 angajati! Cum adica sa fie lipsa de la destinatie?
In CIM am trecut 900 lei dar la interviu salariul stabilit a fost de 1500 lei, net! In prima faza imi trimite prin posta suma aferenta perioadei lucrate cf CIM-ului dupa care, de frica, imi trimite prin doua colege restul salariului convenit la interviu, pentru perioada lucrata.
Doresc sa dau patronul in judecata pt ca a incalcat mai multe art. din CM, 60/a, 50/b, 49/6. Spuneti-mi va rog daca ma pot lega si de faptul ca a respins plicul care contine certificatul medical mai ales ca a si semnat pt el? Am dovada pe confirmarea de primire.
Si as dori sa mentionez si ca pentru a ma angaja in acest loc de munca am renuntat la un alt loc de munca. Asta insemnand ca din cauza acestui patron am ramas fara doua locuri de munca.
Multumesc frumos,
Luena
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 13:54, 20 Noiembrie 2013
In baza carui art. ti-a incheiat CIM in conditiile in care erai in CM? Presupun ca nu ai scris si nu ai semnat nici o cerere de incetare CIM. In baza carei cereri s-a intocmit Decizia de incetare? Toate sunt de partea ta. N-ai decat sa mergi cu un avocat la conciliere, inainte sa intri la judecata.
CIm-ul a fost inchis in baza art. 31, alin.3, eu aflandu-ma in perioada de proba. Nu am semnata nici o cerere de incetare a CIM-ului. O astfel de cerere nici nu exista.
M-am imbolnavit, sunt si acum bolnava, am anuntat ca sunt in medical iar o ora si jumatate mai tarziu mi s-a trimis prin mail o notiicare prin care mi se aduce la cunostinta incetarea raporturilor de munca, cf. art.31 alin 1 si 3 iar ceva mai tarziu decizia incetarii cf. art.31 alin. 3, inregistrarea deciziei in Revisal si dovada trimiterii acesteia la ITM. Dupa cateva zile am primit aceste documente si prin posta, cu confirmare de primire.
Imi cer scuze ca nu am raspuns pana acum dar ma simt foarte rau. Medicul care are grija de mine si-mi tot da tratament nu stie daca tratamentul va da rezultate sau voi ajunge la operatie.
Am intocmit contestatia pt tribunal si sper sa ajung sa o depun pana in cele 45 de zile, pt inchiderea abuziva a CIM-ului dar si pt reangajarea mea si plata tuturor drepturilor salariale din aceasta perioada de timp. Nu mi-a platit nici concediul medical!
Orice sugestie imi este de folos.
O seara buna,
Luena
Potrivit art.31 (3) C.mun., pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

In acest caz, nu este nevoie in prealabil de nicio cerere din partea uneia dintre partile c.i.m. Se face doar o notificare care se transmite celeilalte parti prin care se comunica incetarea raportului de munca la data de .... ; data care trebuie sa fie inauntrul perioadei de proba sau chiar ultima zi a acestei perioade.

Partea nemultumita poate sesiza instanta de judecata daca apreciaza ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii. De exemplu, este indreptatita sa sesizeze instanta partea care reclama nerespectarea conditiei notificarii scrise, comunicarea notificarii dupa expirarea perioadei de proba etc.
Totusi, fiind in C.M., angajatorul are acest drept?
Freeelis,
Raspunsul dv. este partial si sincer sunt dezamagita ca desi sunteti jurist puteti induce in eroare in acest mod. Art 49 alin. 6 va spune ca un ceva?
Eu sunt economist si inspector HR si-mi place la nebunie sa fiu informata. Cu siguranta imi scapa si mie anumite lucruri dar in ceea ce ma priveste, nu-mi dau singura cu stangu-n dreptu!
In perioada concediului medical CIM-ul se suspenda iar pe perioada suspendarii contractului
se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept. Asta prevede art 49 alin. 6.
Contractul ar fi incetat de drept doar daca era incheiat pe perioada determinata si data de 21 ar fi fost ziua in care trebuia intocmita decizia de inchidere a acestuia.
In perioada concediului medical si perioada de proba se suspenda aceasta revenind in momentul in care se termina concediul medical. Dar dupa terminarea concediului medical, eu nu am mai fot primita la munca sub pretextul deciziei de inchidere a CIM din 21.
A fost premeditat totul si am fost pusa pe liber pt ca m-am imbolnavit!

Alte discuții în legătură

Se poate face incetarea cim-ului pt o persoana aflata in proba de 90 zile, daca acesta se afla in concediu medical elco bistrita elco bistrita buna ziua am dori sa stim daca pt un angajat care se afla in perioada de proba de 90 zile, i se poate inceta cim-ul, acesta fiind in concediu medical? Daca ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim? gillu gillu Buna ziua. Vineri 06.01.2017 s-a transmis prin e-mail unui angajat o notificare de desfacere a CIM in temeiul art. 31 (3), in perioada de proba, dupa ce in ... (vezi toată discuția)
Preaviz la contractul de munca pe per. detrminata 1 an azile doar_eumike doar_eumike Buna, legat de dreptul la preaviz in cazul contrcatelor de munca pe perioada detereminata angajatul are dreptulu la PREAVIZ? EX: pers Y se anjeaza la firma ... (vezi toată discuția)